Üzleti tippek

Bajnai: a többség támogatta az Új Magyarország tervet

A társadalmi egyeztetés lezárult – közölte Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos, az Új Magyarország fejlesztési terv egyeztetési eredményeiről szóló sajtótájékoztatón.

A Bajnai szerint Magyarország fejlődését akár 20 évre is maghatározó fejlesztéspolitikai dokumentum egyeztetése „kemény menet volt, de eredményes”. Az összességében megállapítható, hogy a véleményformálók többsége támogatta a tervet, melyben a hét régió is egyetértett. Sokan írásban fejtették ki álláspontjukat, ám számos szervezet szóban is megvitatta a tervezetet.

Pólusprogram

A kormánybiztos szólt arról, hogy a jövőben javítják a támogatás intézményrendszerét, egyszerűbbé, gyorsabbá, áttekinthetőbbé teszik a rendszert, amely most lassú, túlbiztosított és nem eléggé hatékony. Sok vita folyt a pólusok és kistérségek között is a pénzek elosztásáról. Bajnai elmondta, hogy a Pólus programokra azért van szükség, hogy az ország Budapest központúságát megszüntessék.

A civilek a humánfejlesztésre juttatnának többet az infrastruktúra beruházás, a gazdaságfejlesztés rovására. A kormánybiztos szerint az eddigi humánprogramok sikeresek voltak, a jövőben is fordítani kell erre a területre, azonban a programok tartalmát, hatékonyságát figyelembe kell venni. A kormánybiztos úgy értékelte, hogy szükség van a pólusok fejlesztésére és az elmaradott térségek felzárkóztatására is. Jelezte: a leghátrányosabb térségek fejlesztésére programokat lehet indítani pályáztatás nélkül is.

E-pályázás

A kormánybiztos közölte, hogy hamarosan egyszerűsítő intézkedéseket vezetnek be, interneten is lehetővé teszik a pályázati ügyintézést, kevesebb dokumentumot kérnek, egységesítik az intézményrendszer működését, széles körű képzést indítanak a pályázók számára, megerősítik a már jelenleg is működő pályázati tanácsadó call-centert.

Gyorsítunk

A jövőben gyorsítják a rendszert, ennek keretében csökkentik a közreműködő szervezetek számát és egy pályázó egy szervezettel lesz kapcsolatban, érdekeltté teszik az intézményrendszer szereplőit az előírt határidők betartásában, problémamegoldó akciócsoportot hoznak létre a reklamációs bejelentések mihamarabbi megoldására.

A kormánybiztos elmondta, hogy a kormány döntését követően október 1-ig beadják az Új Magyarország Fejlesztési Tervet az Európai Uniónak függetlenül attól, hogy az erre vonatkozó uniós jogszabály várhatóan október közepén jelenik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik