Üzleti tippek

A Political Capital megszüntetné a kampánycsendet

A Political Capital Institute nyílt levélben fordult a parlamenti pártok elnökeihez. Ebben – a törvényjavaslat módosítását mellékelve – azt veti fel, hogy eljárt az idő a kampánycsend intézménye, illetve a közvélemény-kutatási adatok publikálási tilalma felett.

A kampánycsend intézményét (beleértve a közvélemény-kutatások publikálásának a választást megelőző nyolc napon belüli publikálási tilalmát is) a választási eljárási törvény szabályozza. A Political Capital Institute (PCI) ezen jogszabály módosítására tett javaslatot a parlamenti pártok elnökeinek.

Álláspontjunk szerint a jelenlegi szigorú szabályozás felesleges és hibás. „A törvény módosítását mindenekelőtt az indokolja, hogy rendelkezései a mai életviszonyokhoz nem alkalmazkodnak, nehezen betarthatóak és betartásuk még nehezebben ellenőrizhető” – áll a PCI lapunknak is eljuttatott levelében.

Alkotmányos jogot csorbít a kampánycsend

Mint fogalmaznak, a kampánycsend intézménye csorbítja az információhoz jutás szabadságát, hiszen megakadályozza, hogy a választók a lehető legtöbb információ birtokában hozzák meg végső döntésüket. Hangsúlyozzák: a kampánycsend jelenlegi formájában korszerűtlen is: ezt már a 2002-es választásokon alkalmazott sms-kampány is bebizonyította. A szabályozás nem képes követni a technikai fejlődés adta lehetőségeket, így számos új információs csatorna ellenőrzésére nem nyílik lehetőség. Ebben a helyzetben minden szereplő szabályszegővé válik. „A szankcionálás szűkös lehetőségei megkérdőjelezik a kampánycsend intézményének komolyságát, és aláássák a politikai rendszer egésze iránti bizalmat” – véli a Political Capital.

Álláspontjuk szerint korlátozza a választók által mérlegelhető információk körét a kutatások publikációs tilalma: fontos események, politikai akciók és kormányzati döntések társadalmi megítélése marad visszhang nélkül a választási kampány utolsó hetében. Meggyőződésünk, hogy nem szolgálja a választói döntések megalapozottságát az a tény sem, hogy a pártok – rendszerint a kampány végére időzített – intenzív mozgósító akcióinak eredménye rejtve marad a szavazók előtt. Ennek következtében a választók éppen ebben a politikailag érzékeny időszakban maradnak döntéseiket segítő tájékoztatás nélkül.

Csak a voksolás alatt lenne tilalom

Az elemző intézet által csatolt módosítás szerint tehát csak a szavazás kezdetétől annak végéig lenne érvényben kampánycsend, a voksolást megelőző napon nem. A javaslat megszüntetné a közvélemény-kutatások nyilvánosságra hozásának nyolc napos tilalmát is: ilyen eredményeket csupán a választás ideje alatt nem lehetne közölni. Kikötnék ugyanakkor, hogy a szavazás napján közvélemény-kutatás csak azzal a feltétellel végezhető, hogy az névtelen és az önkéntességen alapul, illetve a kérdezőbiztosok abba az épületbe, amelyben a szavazóhelyiség van, nem lépnek be, a választópolgárokat semmilyen módon nem zaklatják, csak a szavazóhelyiségből kilépőket kérdezhetik meg.


Az OVB is változtatna


Szigeti Tamás, az Országos Válsztási Bizottság elnöke is bírálta a kampánycsend intézményét beszámolójában az Országgyűlés alakuló ülésén. Szigeti szerint ugyanis a választási törvény kampánycsendre vonatkozó része nem halad a technika fejlődésével, nem veszi figyelembe az internet és az email megjelenését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik