Üzleti tippek

Befektetési áruházak

Piaci elemzők szerint nagy árfolyamesések után, a „padlón” érdemes tőzsdei részvényeket venni s nyereségre szert tenni.




Befektetési áruházak 1
Táblázat (xls)

Befektetési áruházak 1
Befektetési áruházak 3

Óvatos becslések szerint itthon egyelőre alig 25–30 ezer ügyfél foglalkozik aktívan közvetlen, vagyis nem befektetési alapok révén lebonyolított részvénybefektetésekkel. Ebben értékpapír-kereskedő cégek, afféle befektetési áruházak segítik őket. Alig egytizedük lehet (kis)vállalati ügyfél.

A tőzsdei kereskedéshez elsőként értékpapírszámlát kell nyitnunk valamelyik befektetési banknál vagy értékpapír-kereskedő cégnél. (Ezek a részvénykereskedés mellett állampapír-, kötvény- és devizaműveletekkel, határidős ügyletekkel is foglalkoznak.) E számlán kell tartani az ügyletekhez szükséges fedezetet, itt írják jóvá a tranzakciókon elért nyereséget. A banki ügyintézők elsősorban a hitelintézet saját konstrukcióit kívánják értékesíteni, a független brókercégeknél viszont hosszú évek óta kifejezetten az értékpapírpiacokkal foglalkozó tanácsadók, rendszeres elemzések segítik a befektetőket a döntéshozatalban. Olyan ez, mint egy befektetési áruház – érzékelteti ennek előnyeit Moró Tamás, a közel tízezres ügyfélkörű Concorde Értékpapír Zrt. szakértője.

Ingyen, olcsón, méltányos áron

E brókerházak az akár csak néhány száz ezer forintot befektetni kívánó ügyfelet is szívesen látják, s a szolgáltatási díjak sem riasztóak. A számlanyitás és -zárás szinte mindenütt ingyenes, a számlavezetésért jellemzően évi néhány ezer forintba kerül, a vállalati és magánügyfelek tarifája azonos (kivétel például a Cashline Értékpapír Zrt., ahol előbbiek havidíja 4999, utóbbiaké maximum 2999 forint, s van 1000 forint számlanyitási díj is). Akad cég, az Equitas Bróker Rt., ahol a számlavezetés is ingyenes, pusztán egyes kiegészítő költségekre, így a részvényeken elért osztalékok beszedéséért kérnek pénzt. A Concorde-nál és a Cashline-nál eltérő befektetési stratégiákra kialakított, választható díjcsomagok vannak. Előbbinél a sok tőkepiaci műveletet kezdeményező ügyfeleknek az alacsonyabb tranzakciós tarifájú, ám kissé magasabb számlavezetési díjú megoldást ajánlják, a ritkábban megbízást adóknak pedig fordítva.

A tőzsdei tranzakciós megbízások díja a legdrágább értékpapír-kereskedőnél is legfeljebb egyszázaléknyi, a legtöbb helyen az ügylet árfolyamértékére vetítve. A tarifák nincsenek kőbe vésve, nagyobb forgalom esetén lehet alkudni belőlük. Ha valaki például a Buda-Cash Brókerház Rt.-nél 100 milliós ügyletet köt, fizethet 1 százalék helyett csak 0,8 százalék jutalékot. Tízmilliós vagyonok mozgatása esetén a Concorde is enged díjcsomagjai árából.

Telefonon, interneten

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szereplő részvények esetében azonnali (prompt) kötésre szinte mindenütt interneten, telefonon, faxon és persze személyesen is lehet megbízást adni, pár percen belül teljesítik – persze csak tőzsdei kereskedési időben, általában munkanapokon negyed ötig. (A BÉT-részvények tényleges jóváírása azonban csak a tranzakciót követő harmadik napon történik meg, tehát egy eladott papír ellenértékét is akkor lehet megkapni.)

Néhány társaságnál kifejezetten előnyben részesítik az elektronikus ügyleteket. A piacon az egyik legolcsóbb, egyelőre csak a magyar részvénypiacon tevékenykedő online brókercég, a hétezer aktív ügyféllel kapcsolatot tartó Equitas például negyedannyiért (csak 0,25 százalék, minimum 150 forint) kínál internetes megbízásokat, ahhoz képest, mintha azt a kisbefektető az ügyfélszolgálaton adná be. Az online megbízások mindenütt jelszóval, jól titkosított elektronikus rendszereken keresztül adhatók. Egy-egy brókecég többféle, eltérő hozzáféréseket nyújtó online kereskedési rendszert is üzemeltethet párhuzamosan.
A személyes ügyintézés amúgy is nehézkes volna, hiszen a független brókercégeknek, a befektetési bankokkal ellentétben, általában nincs vidéki fiókhálózatuk, csak egy fővárosi központjuk (ez azt jelenti: a szerződéskötéshez szükséges ügyfélazonosítás miatt egyszer mindenképp el kell utazni Budapestre). A kivétel a 10 megyeszékhelyen jelen lévő Buda-Cash, amely szerint elsősorban a vidéki ügyfeleknek fontos a személyes jelenlét, a pestieknél már beváltak az elektronikus csatornák.

Az aktív részvénybefektetéshez telefonos megbízások esetén is elengedhetetlen az internet. A tőzsdei papírok árfolyama másodpercek alatt változhat, ezt pedig a befektetőnek látnia kell, amikor dönt. A brókercégek honlapjukon külön díj fejében a BÉT-papírok valós idejű árfolyamadatait kínálják – a Concorde például havi 2999 forintért, az Equitas 2000-ért, de magánszemélyeknek 50 milliós, cégeknek 80 milliós havi promptforgalom felett ingyen. A 15 perccel késleltetett adatok általában ingyen is elérhetők.

Egy másik hasznos szolgáltatás az sms. A Cashline például tételenként 20 forintért küld piaci adatokat, árfolyam-figyelési üzeneteket, számlainformációt. A Buda-Cash számítógépes rendszer segítségével havi 2000 forintért küld befektetési tippeket, a Concordnál viszont darabonként 99, az Equitasnál 24 forintért van lehetőség az ügyfélmegbízások teljesítésének sms-ben történő visszaigazolására.

A telefonos kereskedőkkel működő brókerházaknál általában száz kisbefektető jut egy kereskedőre. Hosszabb távú együttműködés esetén a telefonos bróker hatékony személyi tanácsadóvá válik, hiszen kiismeri az ügyfél befektetési szokásait, igényeit. A szolgáltatás része, hogy a bróker gyakorta maga telefonál ügyfelének, s hívja fel figyelmét egy-egy érdekes részvényre, várható árfolyammozgásra.

Térben és időben

Ám a döntés felelőssége, így a nyereség (vagy veszteség) az ügyfélé, aki persze nem köteles elfogadni a tanácsadó javaslatait. Bárhogy is tesz, tudnia kell: a részvénykereskedelem az egyik legkockázatosabb befektetési forma. A hazai befektetők mégis egyre bátrabbak. Virág Ferenc, az egyelőre csak hazai részvénypiaci lehetőségeket kínáló Equitas vezérigazgatója szerint kevés olyan ügyfél van, aki csak a várható osztaléka miatt vesz részvényt (ők manapság jószerével csak az áramszolgáltatók és a Magyar Telekom papírjaiban bízhatnak), a többség az árfolyamnyereségre játszik.

A befektetők növekvő érdeklődését jelzi, hogy a promptpiac mellett nagy az ügyfélforgalom a határidős piacon is. Ezért az Equitas tavaly decemberben (a Quaestor Értékpapír Rt. után másodikként) megnyitotta belföldi elektronikus határidős kereskedési rendszerét. A Concorde-nál várhatóan idén év végétől lehet majd határidős megbízásokat adni a nemzetközi piacokra is. A határidős piacon az ügyfél egy részvény meghatározott jövőbeli árfolyamára spekulálva tud venni vagy eladni. Ha az akkor megszerzett papír esetében jobb a tényleges árfolyam, akár busás haszonnal lehet továbbadni a részvényen.

A Buda-Cashnél számos, egyenként 5–10 millió forintnyi vagyont befektető cég van, amelyik nemcsak a BÉT papírjaiból, de akár ismert, megbízható külföldi részvényekből is vásárol – ilyen mondjuk a Siemens, a Volkswagen, a Nokia, a Deutsche Bank. „Egyik ügyfélcégünknek több tulajdonosa van, ők általában fél óra alatt beszélik meg egymással a döntést, és visszaszólnak” – magyarázza Róta Ferenc, a Buda-Cash kereskedője. Szerinte egy átlagos befektető negyedévente mintegy 25 ügylet lebonyolítását kezdeményezi.

A magyar részvénypiac kicsisége miatt a Concorde – ahol az amerikai, távol-keleti tőzsdékre tekintettel este tízig lehet telefonos megbízásokat adni – kifejezetten szorgalmazza, hogy ügyfelei külföldi papírokba, tőzsdei indexekbe fektessenek be, s persze azt is, hogy a kockázat mérséklése érdekében vagyonuk egy részét tegyék befektetési alapokba, kötvényekbe. Viszonylag sokan amerikai, kelet-európai cégekben vagy épp az orosz mamutvállalatokban (Lukoil, Gazprom) szereznek maguknak részesedést, egyesek pedig immár viszonylag ismeretlen, kisebb tőzsdei cégeket is választanak. Napon belüli (day trade) vagy tőzsdén kívüli (OTC) részvényügyleteket jelentős kockázatuk miatt kevesen választanak a brókercégeknél, ezekről többnyire a tanácsadók is lebeszélik ügyfeleiket.

Akinek nincs ideje aktívan kezelni részvénybefektetéseit, mégis szeretne jelen lenni a piacon, az köthet portfóliókezelési szerződést is valamelyik brókercégnél. Utóbbi ebben az esetben maga döntheti el, hogy konkrétan mely részvényekbe (vagy egyéb eszközökbe) fektet, az ügyfélnek előzetesen csak azt kell megadnia, hogy kockázatosságuk szerint milyen legyen a vagyonelemek aránya. Az értékpapírcég pedig ezután rendszeresen beszámol a befektetés helyzetéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik