Üzleti tippek

Mégsem volt szennyezett a Tibi Kid szaloncukor?

Hibákat fedeztek fel abban a vizsgálatban, amely elméletileg a Tibi Kid szaloncukor kóliszennyezettségét leplezte le, amely alátámaszthatja a gyártó igazát – írja a Népszabadság.

A Népszabadság értesülései szerint az érintett forgalmazó céget, a Bonbonetti Kft. szaloncukorgyártó tevékenységét január óta világítja át az ÁNTSZ, ám a hamarosan lezáruló vizsgálat semmilyen kórokozóra nem bukkant, ezzel szemben a Baranya Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Állomás szakemberei több hibát is elkövettek vizsgálataik során.

Az állat-egészségügyi hatóság még decemberben jelentette be, hogy kólibaktériumot talált egy neves fővárosi cég gyermekeknek szánt, kalciummal dúsított szaloncukrában. A céget azonban nem nevezték meg. A hatóságok azonban olyan paramétereket adtak meg, amelyből egyértelműen a Bonbonetti Kft.-re és a Tibi Kid nevű termékére lehetett következtetni. A társaság pár nappal később bejelentette, hogy nem gyártott és nem forgalmazott egészségre ártalmas szaloncukrot, mivel egy független laboratórium vizsgálata ugyanabban a tételben már nem talált kórokozót.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a hivatalos vizsgálatot végző baranyai állat-egészségügyi hatóság november közepén vett mintát az érintett termékből, de a törvénnyel ellentétben erről csak egy hónappal később értesítette az érintett vállalkozást, és higiéniai szemlére sem került sor. A lap forrásai szerint a mérési szabvány nem is volt alkalmas a kólibaktérium kimutatására, és a mérésbe is hiba csúszott. Így a kólibaktérium a vizsgálatok során is belekerülhetett, akár úgy is, hogy a vizsgálatot végző szakember WC-használat után nem mosott alaposan kezet.

Süth Miklós országos főállatorvos szerint kizárt, hogy a vizsgálat közben került volna kólibaktérium a szaloncukorba, mert azt akkreditált laboratóriumban, steril fülkében vizsgálták, szigorúan a nemzetközi előírások szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik