Üzleti tippek

Már működik az új légiforgalmi irányító rendszer

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálatnál elkészült az új, automatizált és integrált légiforgalmi irányító rendszer, amely hétfőn megkezdte a meglévővel párhuzamos működést - tájékoztatta Kis Barnabás, a szolgálat tervezési és fejlesztési főosztályának vezetője az MTI-t.

A magyar automatizált és integrált légiforgalmi irányító rendszer (angol nevének rövidítésével Matias program) második fázisa 13,9 millió dollár és 17 millió euró beruházással épült ki.

A program még a 90-es évek elején indult. Az első fázist Eurocat 2000 néven 1999 decemberében helyezték üzembe, és az 20 millió dollár ráfordítással készült el. A beruházást részben az Európai Beruházási Bank (EIB) hiteléből finanszírozta a légiforgalmi irányító szolgálat.

A most üzembe helyezett második fázis nagyobb kapacitást és fejlettebb szolgáltatást biztosít, és ezzel növeli a légiforgalmi irányításban a hatékonyságot. Kis Barnabás magyarázata szerint a Matias program első fázisa előtt egy légiforgalmi irányítóra évente 2700 repülőgépmozgás jutott, az új rendszerben már 2920, ami 8,3 százalékos hatékonyságjavulást jelent. A Matias rendszer teljes kiépítésével és üzembe helyezésével további 10 százalékos hatékonyságjavulást remél a HungaroControl – tette hozzá a főosztályvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik