Üzleti tippek

Egyszerűsödik az uniós pályázati rendszer

Az Európai Bizottság jelentősen csökkenti a kis- és középvállalkozásokra az uniós támogatások kapcsán nehezedő adminisztrációs terheket.

Az intézkedéscsomag az egyszerűsítések révén eleget tesz annak a régóta szorgalmazott követelménynek, hogy a támogatásokkal kapcsolatos adminisztráció legyen arányban az elnyert összeg nagyságával. A kis szervezeteknek és az egyszerűbb projektek megvalósítóinak ezentúl egyszerűbb adminisztrációs folyamaton kell túljutniuk. Ez egyben rövidíti a pályázati pénzek kifizetési idejét is.

Brüsszel elismerte: sok kis szervezetet elriaszt a pályázástól a szükséges iratcsomag összeállításához szükséges rövid határidő és a pályázat költsége.

Az új javaslatok egyszerűsítik a pályázók dolgát, ugyanakkor megkönnyítik a pályázatokat elbírálók munkáját is. A folyamat így felgyorsulhat, és hatékonyabbá válhat.

Az új szabályozás várhatóan 2007-ben lép érvénybe.


Az intézkedéscsomag főbb pontjai:

– egyszerűbb tendert írnak ki a 60 ezer eurónál kisebb összegű szerződések esetében (az eddigi 50 ezres küszöb helyett), s eltekintenek az anyagi háttér igazolásától.

– a kis szervezetek eddig komoly nehézségekbe ütköztek annak igazolásakor, hogy nem érintettek műhibaperekben, nem jutottak csődbe és naprakészen fizetik adó- és társadalombiztosítási kötelezettségeiket. Bővült azon igazolások köre, melyet a kérelmezők saját felelősségükre aláírt egyszerű nyilatkozattal helyettesíthetnek.

– testre szabott feltételeket alkalmaznak a 60 ezer eurót meghaladó kutatási és kommunikációs szerződések esetében.

– még egyszerűbb lesz a pályázati eljárás, és kevesebb iratra lesz szükség a 25 ezer eurónál kisebb összegű szerződések esetében.

– Az önrész nem feltétlenül anyagi hozzájárulást fog jelenteni, hanem természetben is nyújtható, például az illető szervezet dolgozóinak munkája révén.

– Az újabb rendelkezések szerint a kockázatfelmérést követően a 60 ezer eurónál kisebb előtámogatás esetében eltekinthetnek a pénzügyi garanciáktól.

– A támogatásért folyamodó oktatási intézmények pénzügyi képességeit a jövőben nem ellenőrzik.

– Más szervezetek esetében külső vizsgálatra speciális projektek esetén az eddigi 300 ezer helyett csak 750 ezer eurós határértéktől lesz szükség, a szervezetek működési költségeinek fedezését célzó projektek esetében pedig az eddigi 75 ezer helyett a jövőben csak 100 ezer eurótól kezdődően végeznek vizsgálatot.


Egyszerűsödik az uniós pályázati rendszer 1

Egyszerűsödik az uniós pályázati rendszer 2


Ajánlott videó

Olvasói sztorik