Üzleti tippek

Uniós tréningkínálat

Számos lehetőség közül választhatnak azok, akik pályázatokkal kapcsolatos tréningeken akarnak részt venni.

Széles skálán mozog a hazai és nemzetközi uniós pályázati tréningek piaca, ki-ki maga választhat anyagi lehetőségei és szakmai szükségletei szerint. Az on-line tanfolyamoktól a három-négynapos, luxuskörülmények közt tartott oktatónapokig, workshopokig minden megtalálható.

Magyarországon elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatairól szóló hazai tréningek az ismertebbek. Alig akadnak képzések, amelyek a sokkal több lehetőséggel kecsegtető olyan európai uniós támogatási rendszert mutatnák be, mint például a Közösségi Programok.



A hazai pályázatokról egyes, több-kevesebb tapasztalatot szerzett magyar pályázatíró vagy oktatásszervező cégek, illetve állami szervezetek, egyetemek és szakmai szövetségek szerveznek képzéseket. Ezek minősége és tartalma lényegesen különbözik, és legtöbbjük valamilyen hivatalos testület által akkreditálva van. Az akkreditáció jó marketingfogásnak bizonyulhat, de mivel fél tucat intézet is akkreditál pályázatírással kapcsolatos képzéseket, ennek alapján nehéz eldönteni, hogy melyiken érdemes részt venni.
Mielőtt a cég elküldené valamely munkatársát egy pályázatíró tréningre, fontos eldöntenie, hogy az illetőnek a későbbiekben milyen feladatokat szán.

Amennyiben csupán egy olyan alkalmazottra van szükség, aki eligazodik a pályázatok rendszerében, de ő maga nem ír pályázatot – legfeljebb kapcsolattartó szerepe lesz egy pályázatíró céggel –, akkor a szükséges elméleti ismereteket egy 12–36 órás képzésen el tudja sajátítani. Ezek a tanfolyamok 35 ezer forintnál kezdődnek. Amennyiben a cégen belül valakinek pályázatot is írnia kell, erre egy többnapos és 100–200 ezer forintba kerülő tréningen készülhet fel. Ilyeneket több nagyobb egyetem is szervez (mint a miskolci vagy a pécsi), de előbb ajánlott a munkatársat elküldeni egy, fentebb említett alapozó tanfolyamra.

Egy többnapos képzés minimális tartalmi követelményei: az EU-s és a hazai támogatási rendszer, a pályázatokról szóló információforrások, a projekttervezés és menedzselés menete és eszközei, illetve a közbeszerzés. Ezeken túl egy minőségi képzésen elengedhetetlen, hogy a résztvevők szakmai segítség mellett kidolgozhassanak egy konkrét pályázatot. A képzés tematikája és akkreditációja mellett fontos szempont az is, hogy maguk az előadók milyen reális pályázatkészítői gyakorlatot szereztek.

A dolgok jelen állása szerint a felsorolt képzéseken megszerzett tudást a „szakértők” csak 2007-től kezdődően tudják élesben hasznosítani, a 2004–2006-os periódusra beharangozott, kkv-knak szóló pályázatok nagy részének pénzügyi kerete ugyanis már idén ki fog merülni. Sőt, a minisztériumok saját pályázatai is áldozatául esnek a költségvetési szigor megszorításainak. Ily módon a cégek kénytelenek lesznek egyéb pályázatok felé orientálódni, amennyiben elképzeléseik megvalósításához támogatást keresnek.
Uniós tréningkínálat 1



A magyar cégek számára a legígéretesebbnek az EU fentebb már említett Közösségi Programjai bizonyulhatnak. A bő másfél évtizedes múltra visszatekintő programok a Közösség első számú eszközei a cégek, önkormányzatok, egyéb szervezetek közvetlen támogatására. Magyarországi szervezetek már a csatlakozás előtt is indulhattak 17 témakörben meghirdetett pályázaton, tavaly májusa óta azonban már 38 programban vehetünk részt alanyi jogon. E pályázatokkal kapcsolatos tréningek azonban alig akadnak ma Magyarországon, főként amiatt, hogy nagyon kevés az olyan cég vagy egyéb szervezet, amely már indult – netalán nyert volna – a Közösségi Programok kiírásain.

Az uniós pályázatokról szóló képzéseket nagy gyakorlattal és nemzetközi referenciákkal rendelkező cégek és intézmények tartják különböző európai helyszíneken. Ilyenek például a brüsszeli székhelyű European Training Centre, a francia Welcomeurope, az ír Hyperion és az utóbbi években az uniós tréningpiac egyik kiemelkedő szereplőjévé vált a magyarországi Európa Média Kht. is. A kht. különböző külföldi helyszíneken nemzetközi közönségnek tartott tréningjeinek szakmai hátterét a budapesti székhelyű Geonardo Kft. adja. A környezetvédelmi-energetikai tanácsadó és projektfejlesztő cég az elmúlt években Kelet-Közép-Európa egyik legsikeresebben pályázó vállalkozásává nőtt, Magyarország viszonylatában pedig az első helyen áll a Közösségi Programokban való részvétel tekintetében. (A két szervezet közös tanfolyamainak teljes listája megtalálható a www.euoldal.hu oldalon.)

A nemzetközi tréningkínálat sokszínű, vannak olyan többnapos, nemzetközi tréningek, amelyek csak valamely terület – mint például a környezetvédelem vagy az energetika – támogatására meghirdetett pályázatokra koncentrálnak. Ezeket általában egzotikus helyszíneken, vagy gazdasági-politikai gócpontokban szervezik – mint például Brüsszelben, Párizsban vagy Londonban. De olyan tanfolyam is akad, amely csak egy adott ország uniós támogatási lehetőségeire fókuszál – ezeket elsősorban az adott állam fővárosában szervezik.

A nemzetközi tréningek között is vannak egy, illetve többnaposak, közös vonásuk, hogy az előadások valamely világnyelven hangzanak el (főként angolul), és a legtöbb esetben a szállás nem foglaltatik benne a rendszerint ötszáz euró fölötti árban. A nemzetközi tanfolyamok nincsenek akkreditálva, ezek minőségéről elsősorban a meghívott előadók tapasztalata árulkodik, amelynek érdemes utánaérdeklődni. A nemzetközi tréningek az ismeretek megszerzése mellett kiváló alkalmat kínálnak az üzleti kapcsolatok építésére, amelyek a későbbiekben hasznosnak bizonyulhatnak például a pályázás során. A Közösségi Programok felhívásai esetében ugyanis a projektjavaslatokat főszabályként több résztvevővel közösen, konzorciumban kell benyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik