Üzleti tippek

Megállapodás az EU és Kína közötti textilvitában

Az EU és Kína vezető kereskedelmi illetékese között hétfőn megállapodás született az európai vámraktárakban rekedt több tíz millió darab kínai textilárú "felszabadításáról". Peter Mandelson az EU kereskedelmi biztosa és Bo Hszi-lai kínai kereskedelmi miniszter között jött létre az egyezség.




A megállapodás egyes pekingi források szerint arról szól, hogy a teljes mennyiséget, mások szerint a felszabadított mennyiség felét a jövő évi előírt kínai uniós exportkvótában számolják el.

A megállapodáson egyelőre nem szerepel aláírás, s ezt követően is még el kell fogadnia az Unió 25 tagállamának.

A textilárut az Unió azért nem volt hajlandó beengedni, mert az meghaladta az EU által júniusban bevezetett textilimport-kvóta mennyiségét. Elsősorban a nagy dél-európai textilgyártó országok tiltakoznak Peter Mandelson EU-kereskedelmi biztosNAK az áruk felszabadítására vonatkozó javaslata ellen, az észak-európai államok viszont szívesen látnák a piacon az olcsó kínai textilneműt.

Kereskedői körökben általában kedvezően fogadták a megállapodás hírét, s szerintük azért is kell(ett) felszabadítani a kínai textilárut, mert annak jelentős részét még a júniusi kétoldalú kvótamegállapodás létrejötte, azaz június 10 előtt kötötték le. A kvóták fokozatosan másfél hónap alatt számos cikkcsoportban kimerültek, ezért nem engedték az uniós vámhatóságok piacra azóta a termékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik