Üzleti tippek

Kívül takarékosabb?

Mind több cég ismeri fel az erőforrás kihelyezésében rejlő versenyképesség-javító lehetőségeket.

A világ erőforrás-kihelyezési (offshore outsourcing) piaca dinamikus növekedés előtt áll a Going Global Ventures és a Horasis független nemzetközi tanácsadó cég által elkészített 2005-ös globális outsourcing jelentésének adatai szerint. Nemrég még az Egyesült Államok gazdasági szervezetei voltak az erőforrások kihelyezésének leglelkesebb hívei, mára viszont az Európai Unió vált a világ vezető erőforrás-kihelyező régiójává. A felvevőpiaci területeket tekintve India, Kína, Costa Rica és a Cseh Köztársaság után ötödikként hazánk is a világ élmezőnyébe tartozik.

Magyarország külső esélyei

Külföldi elemzők véleménye szerint Magyarország előnyei között a jó projektmenedzsment szaktudás, a magasan képzett munkaerő és a viszonylagosan alacsony üzemeltetési költségek szerepelnek a leghangsúlyosabban. A szakértők mindehhez hozzáteszik, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása – megfelelő ellensúlyozás nélkül – a járulékos költségek növekedését is előidézheti. A globális piacokon rendkívül éles verseny zajlik az ügyfelek megszerzéséért. Hosszabb távon a dél- és kelet-ázsiai régió alacsony költségeivel csak magas szakmai színvonalú hozzáadott értéket teremtő munka veheti fel a versenyt.

A jelentés készítői mindazonáltal derűlátóak: hazánknak megfelelően átgondolt stratégiai lépésekkel jó esélyei vannak jelenleg arra, hogy a világ outsourcing piacán az összekötő híd szerepét töltse be kelet és nyugat között. Magyarország földrajzi elhelyezkedése és egyedi piaci jellemzői ideális teret jelentenek az Európában logisztikai hídfőállást építeni szándékozó amerikai és távol-keleti vállalkozásoknak a megjelenésre. Felismerték ezt az ázsiai csúcstechnológiai cégek is, mind több nyit irodát hazánkban. Jó példa erre az Infoparkban közelmúltban irodát nyitó Huawei konglomerátum hazai megjelenése is.

Hazai piac: túl a kezdeten

Erőforrás-kihelyezés államilag?


Az outsourcing nemcsak a versenyszféra számára rejthet költségoptimalizálási lehetőségeket. Nyugat-Európában mind több állami szervezet gondolkodik az infrastruktúra külső üzemeltetésének megoldásán. A biztonsági szempontokat előtérbe helyező vezetőknek érdekes információ lehet, hogy az év első felében a brit védelmi tárca írt ki közbeszerzési tendert az informatikai infrastruktúra kihelyezett üzemeltetésére. A tender nagyságára jellemző, hogy közel 150 ezer számítógépes munkaállomás és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra üzemeltetésére, illetve az általános fejlesztések elvégzésére a brit védelmi tárca tíz évre hozzávetőlegesen évente 600 millió euró körüli összeget kíván fordítani.

A magyar piac jelenlegi helyzetéről Kun Éva, a hazai IT infrastrukturális erőforrás-kihelyezési piacon meghatározó Montana Rt. erőforrás-kihelyezésért felelős igazgatója azt mondja, a hazai piac fejlődése többnyire a nemzetközi trendeket egy lépéssel lemaradva követi. Itthon a cégek egy része még biztonsági vagy egyéb szempontok miatt idegenkedik kissé infrastrukturális erőforrásainak kihelyezésétől. A költségek csökkentése és a versenytársak hasonló lépései ugyanakkor a piac változásaira is jelentős hatást gyakorolhatnak, emiatt a hazai cégek vezetői is mind gyakrabban alkalmazzák az erőforrás-kihelyezés különböző technikáit.

Kun Éva véleménye szerint ennek köszönhetően a hazai piac lassan túllép a kezdeti nehézségeken, és a közeli jövőben az üzleti folyamatok (BPO – Business Process Outsourcing) kihelyezésének is ideális terepévé válhat. BPO-n elsősorban a humán emberi erőforrásokkal kapcsolatos adminisztrációt, a számvitel és pénzügy, illetve a stratégiai tervezéssel és különleges szaktudást igénylő (például rendszermérnöki) tevékenységekkel kapcsolatos folyamatok kihelyezését értjük.

Felemás elégedettség

Az erőforrás-kihelyezéssel kapcsolatosan kialakult pozitív képet ugyanakkor némiképp árnyalhatja a szolgáltatások minőségével és az egyes kultúrák különbözőségéből fakadó problémák megoldhatósága is. A Bain & Co stratégiai vezetési tanácsadó közzétett tanulmánya szerint a világ vizsgált nagyvállalatainak 51 százaléka helyezi ki erőforrásainak egy részét külföldre, teljesítmény-, illetve költségoptimalizálási céllal. A vizsgált időszakban mindazonáltal a megkérdezett vállalatvezetők fele volt csak teljesen elégedett az offshore outsourcing eredményeivel.

A hazai gazdasági szervezetek vezetőinek természetesen nem a távol-keleti régiókba érdemes kihelyezniük erőforrásaik üzemeltetését, a hazai piac is rejt magában megtérülő üzleti lehetőségeket. Általánosságban elmondható, hogy az outsourcing nem csodaszer, amely megoldja egy vállalat minden pénzügyi gondját, szakszerű felhasználás mellett ugyanakkor hozzájárulhat az infrastrukturális költségek csökkentéséhez, és javíthatja a vállalatok különböző síkokon értelmezhető versenyképességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik