Üzleti tippek

Euróbiztosítás forintgyengülés ellen is

A közös uniós valutában szerzett jövedelmek fialtatására jó megoldás az euróbiztosítás. Aki ebbe fektet, már most az eurózónába való belépésünk utáni időkre gyűjti megtakarításait.

Az árfolyamkockázatot kivédő euró alapú bankbetétek mellett tavaly tavasz óta egy másfajta befektetési forma, az euróalapú életbiztosítás is megjelent itthon. Az ezt kínáló biztosítók szerint a konstrukció elsősorban azoknak a cégvezetőknek és családtagjaiknak előnyös, akik bevételeiket legalább részben euróban szerzik.

Akadnak olyanok is, akik biztonsági okból szívesen megosztják befektetéseiket különböző pénznemek közt, netán egyszerűen csak jobban bíznak e valutában, mert kiszámíthatóbbnak tartják. Az ING e biztosítását azok is veszik, akik már gondolnak arra, hogy 10 év múlva – ami a minimális futamidő – már nagy valószínűséggel csak euróban lehet majd szolgáltatásokat kapni Magyarországon – emelte ki Bunghardt Csaba, az ING Biztosító termékfejlesztési főosztályvezetője.

Az ING mellett idén májustól az Aegon Biztosító is befektetési eszközalapokhoz kötött, unit-linked életbiztosításokat kínál eurós ügyfeleinek. A konstrukció a befektetési alapokhoz hasonlít annyiban, hogy itt is különböző eszközalapok között lehet választani, így mindenki maga döntheti el: a kockázatos, ám nagyobb haszonnal kecsegtető vagy a biztonságos, de kisebb profitot hozó megoldást részesíti előnyben. A befizetett ügyfélpénzeket a biztosítók befektetési egységekben tartják nyilván, s ezek árfolyamának változása akár naponta is követhető a honlapjukon.


Euróbiztosítás forintgyengülés ellen is 1


A befektetési alapokkal szemben azonban az életbiztosításokra befizetett pénzt nem olyan könnyű visszakapni. Az Aegon 10–15 év közti, de egyszer meghosszabbítható, az ING pedig 10–45 éves futamidejű konstrukciót kínál. Lehet korábban is kiszállni e befektetésből, ám ez csak súlyos anyagi áldozat, akár a befizetett pénz nagyobb részének elvesztése árán tehető meg – főképp a futamidő első éveiben.

Díjak, hozamok

Akik viszont vállalkoznak a hosszú távú befektetésre, tisztes haszonhoz juthatnak. Az ING, luxembourgi vagyonkezelője segítségével európai uniós, az EU-n kívüli fejlődő államokban kibocsátott részvény- és kötvényalapjainak elmúlt egy évi teljesítménye ugyan nagy szórást mutat, ám átlagos hozamuk közel 23 százalék volt. Ezen belül is elsősorban a részvényalapok teljesítettek jól tavaly. Az Aegon egyetlen eszközalapja döntően az eurózónához kötődő részvényekbe fektet – mondta el Kollár Gabriella életbiztosítási termékfejlesztési igazgató. Éves hozamot természetesen itt még nem lehet számítani.

Az Aegon euróbiztosításánál a minimálisan elvárt havi díj 60 euró, az ING-nél 105 euró (ez jóval magasabb a forint alapú unit-linked biztosítások akár már 4–6 ezer forintos havi minimumdíjánál). Utóbbi társaságnál a folyamatos havi, negyed-, fél- és éves díjfizetés mellett mód van egyszeri díjas szerződés megkötésére is. Ennek lényege, hogy az ügyfél egyszerre rója le a teljes díjat, további fizetési kötelezettsége nincs. Az Aegon azért nem hirdet egyszeri díjas megoldást, csak folyamatost, mert úgy véli: kellemetlenül érinthetné az ügyfelet, ha esetleg befektetési szempontból rossz időpontban szállna be nagy összeggel az üzletbe, s emiatt a kezdeti időszakban csak alacsony hozamokra számíthatna.

Voltaképp a befektetés része, hogy a legalább 10 éves futamidejű életbiztosításokra – nemcsak a unit-linked típusúakra, hanem a hagyományos társaikéra is – befizetett díj 20 százalékával, de legfeljebb évi 100 ezer forinttal csökkenthető az ügyfél személy jövedelemadója. S ha valaki így nem tudná maradéktalanul kihasználni az egyébként évi félmillió forintnyi díjfizetéssel elérhető szja-kedvezményt, az az előző évhez képest a tárgyévben befizetett esetleges díjtöbblet 10 százalékát is elszámolhatja e célra. Egyszeri díjas megoldásnál ez az adókedvezmény csak egyszer, a befektetés évére vonatkozóan vehető igénybe.

A befektetési életbiztosítás révén kifizetett összeg bármire felhasználható. A befektetés mellett persze az euró alapú unit-linked biztosítás, nevének megfelelően, biztosításként is működik. Ha az ügyfél a futamidő alatt balesetben elhunyna, az Aegon 10 ezer eurót és az addig megtakarított euróösszeget fizeti ki a kedvezményezettnek vagy az örökösöknek.

Egyéb okból történő elhalálozás esetén az addig összegyűjtött számlapénz jár számukra. Az ING-nél baleseti halálnál a számlaösszegen felül ezer euró jár nekik. Mindkét társaságnál mód van kiegészítő biztosítások bevonására – például baleseti rokkantságra vagy arra, hogy rokkantság esetén a további díjfizetést a biztosító átvállalja.


Euróbiztosítás forintgyengülés ellen is 2


A hagyományos út

Hagyományos megtakarítási, azaz nem unit-linked életbiztosítást kínál a piac harmadik szereplője, az Ahico Biztosító. A különbség annyi, hogy nem az ügyfél, hanem a biztosító dönt a befektetés mikéntjéről. Cserébe viszont az ügyfélnek 3,5 százalékos kamatot mindenképp garantálnak, s az esetleg e fölött elért hozam legalább 85 százaléka is őt illeti meg. Ez euróban nem hangzik rosszul.

Az Ahico 20 éves, egyszeri vagy folyamatos díjú – halálesetnél azonnal fizető – biztosítása a futamidő közben, a 10 és 15 évben is nyújt kifizetést az ügyfeleknek. További előny, hogy a megtakarított összeget kérésre nem csak egy összegben, hanem (akár a házastárs által részben örökölhető) többféle típusú járadékként is kifizethetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik