Üzleti tippek

Csak rendezett vállalkozások kaphatnak majd állami támogatást

A munkaügyi tárca és más minisztériumok is azon dolgoznak, hogy januártól életbe léphessen az új szabály, miszerint csak rendezett munkaügyi kapcsolatú vállalkozások juthassanak állami támogatáshoz.

Január elsejétől biztosan életbe lép az a jogi szabályozás, amely az állami támogatások odaítélésekor mércének tekinti a rendezett munkaügyi kapcsolatokat. Ezek szerint csak azok a vállalkozások, intézmények juthatnak jövőre állami pénzekhez, amelyek legális foglalkoztatók, és jó viszonyuk van a szakszervezetekkel.

Az első koncepció szerint a kormány szankcióként és ösztönzőként is alkalmazná az új szempontrendszert. Eszerint a támogatások odaítélése, valamint a közbeszerzések bírálata során mínusz, illetve többletpontokat kapnak a pályázók. Előnyhöz juthat egy cég például, ha működik nála üzemi tanács, van érvényben lévő kollektív szerződése, illetve amenynyiben bértarifarendszert alkalmaz. Hátrányba kerülhet viszont az állami forrásért induló cég, ha a pályázat benyújtását megelőző két-három évben jogerősen pert vesztett a szakszervezettel vagy az üzemi tanáccsal szemben. A legtöbb pluszpontot (tízet) akkor kaphat egy munkaadó, ha az ágazati átlagkeresethez képest magasabb bért fizet a dolgozóinak. A legnagyobb hátrányt akkor szenvedi el egy vállalkozás, ha a dolgozói sztrájkot, illetve tüntetést szerveztek ellene, ez nyolc ponttal rontja a pályázó esélyeit.

Hogy ezek a szempontok végül is bekerülnek-e a munkaügyi tárca készülő jogszabálytervezetébe, még nem tudni, ám az biztos, hogy a feketefoglalkoztatásért büntetett vállalkozások el sem indulhatnak az állami pénzekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik