Üzleti tippek

Évente 10 százalékkal nő a minimálbér

A kedvező áht-hiányt a többlet-áfabevételek és minisztériumi spórolások eredményezték – közölte Molnár Albert, a pénzügyi tárca politikai államtitkára, aki szerint csökkenhet az ekhós szakmák száma.

Minimálbér

Az államtitkár ismertette a kormány által a következő években bevezetni kívánt minimálbérsávokat. Eszerint a már ismert 2006-os 63, 70 és 77 ezres számokat 2007-ben 72, 80 és 88 ezres, 2008-ban 81, 90, 99 ezer, míg 2009-ben 90, 100 és 110 ezres minimálbér váltják.

A pénzügyi tárca elkötelezte magát a konvergenciaprogramban vállaltak mellett, így jövőre akár 0,6 százalékkal is le lehet faragni az államháztartás 2005-höz képest számolt hiányát – mondta Molnár Albert. A PM politikai államtitkára semmilyen konkrétumot nem árult el ezzel kapcsolatban, ugyanakkor újra kifejtette, amit a kormány már oly sokszor hangoztatott, hogy – az áfa- és egyéb adócsökkentések miatt – 200 milliárd forint marad az adófizetőknél. Ez a magyar GDP hozzávetőlegesen egy százaléka, vagyis fejenként 20 ezer forintot hagy a kormány a lakosságnál – tette hozzá az államtitkár.


Készülnek az adótörvények


Az adótörvények szövegezése folyamatosan zajlik, így azok szeptemberben a parlament elé is kerülhetnek. Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) koncepcióját a pénzügyi tárca már átküldte a miniszterelnöknek, így az a jövő héten még egyeztet a szakmák képviselőivel, s csak azután várható döntés az új adónemről. Molnár ugyanakkor sokallja az ekhokörbe bekerült szakmák számát, így a 17-es szám akár csökkenhet is. Nem valószínű ugyanakkor, hogy elfogadják az érdekképviseletek elképzelését, hogy az ekhóban a munkavállaló által fizetendő 15 százalékos adó teljes egészében nyugdíjjárulékként kerüljön befizetésre. Molnár szerint az egészségügy jelenlegi helyzete megkívánja, hogy 4 százalékot az egészségügyi, míg 11 százalékot a nyugdíjkasszába fizessenek be az új adónemet választók.


Költségvetés, infláció


A költségvetés is készül, bár egyelőre – a bizonytalan világgazdasági helyzet miatt – a sarokszámokat sem tudják. Ezeket augusztus második felében véglegesítik, majd augusztus végén indul tárcaköröztetésre a büdzsé. A végső szöveg szeptember végén kerül a parlament elé.


Az inflációs kilátásokról szólva Molnár annak a véleményének adott hangot, hogy az árszínvonal emelkedésére nagyon nehéz pontos becslést adni, hiszen most rengeteg – világgazdasági – befolyásoló tényező érintheti kedvezőtlenül a hazai árakat. Ezek közül kiemelkedik a napokban folyamatosan újabb és újabb csúcsot döntő olajár. Ezért idénre 3,5–4 százalékos árszínvonal-emelkedést vár a PM, a 2006-os inflációról viszont nem közölt részleteket.


Tartható lesz az államháztartás 2005-re tervezett 3,6 százalékos eredményszemléletű hiánya – erősítette meg az államtitkár. A július havi nagyon kedvező áht-számok részleteiről Molnár csak annyit árult el, hogy azt a nagyobb áfabevételek, valamint a minisztériumok 10 milliárdos nagyságrendű megtakarításai hozták össze.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik