Üzleti tippek

PM: jól haladnak a jövő évi adótörvények

A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint jól haladnak a 2006-ra szóló adótörvények előkészületei, a kormány a tárcaegyeztetések után várhatóan augusztus második felében tekinti át a törvényjavaslatokat, melyek szeptember második felében a parlament elé kerülnek.

A most formálódó adótörvények alapján a következő évben az állampolgároknál összesen 200 milliárd forintot hagy az állam, ami éves szinten azt jelenti, hogy egy öttagú család az adóváltozások révén százezer forint többletjövedelemhez juthat – mondta Molnár Albert a pénzügyi tárca csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikai államtitkár kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a következő napokban ül le a pénzügyminiszter a jegybankelnökkel a hosszú távú inflációs cél egyeztetése kapcsán, és várhatóan augusztus 20-a körül bejelentik a kormány és a jegybank közös hosszú távra szóló inflációs célját.

Molnár Albert az adóváltozások kapcsán kifejtette: jövőre az infláció és az adómódosítások együttes hatásaként először fordul majd elő az, hogy az infláció révén nem kerül vissza az a jövedelem a központi büdzsébe, amit a kormány az adómódosítások hatásaként a lakosságnál hagy. A felső áfa-kulcs 5 százalékpontos mérséklésének kedvező hatásaként csökkenek majd az árak, annál is inkább, mert most a termékek mintegy 55 százaléka tartozik a 25 százalékos áfa-körbe.

Kifejtette: összességében nettó módon számítva mintegy 200 milliárd forinttal több marad a lakosságnál az adóváltoztatások révén. Ez úgy alakul ki, hogy nettó módon számítva az áfabevételek jövőre hozzávetőleg 166 milliárd forinttal kisebbek lesznek, a személyi jövedelemadó módosítás hatásaként 66 milliárd forinttal kevesebb kerül a költségvetésbe, azaz ennyi marad az állampolgároknál.

A társasági adóváltoztatás révén 13 milliárd forinttal kevesebb pénzt kap a büdzsé, míg a tb-járulékok csökkentése, illetve a tételes egészségügyi hozzájárulás megszűnése több mint 40 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetés számára. A kisebb árak forgalomnövekedést hoznak, ezzel többlet áfabevételt eredményeznek, és a költségvetés bevételeinek és kiadásainak adóváltozásai, illetve a minimálbér-emelés együttesen több mint 100 milliárd forinttal több bevételt hoz a központi büdzsébe. Így alakul ki az, hogy a lakosságnál és a vállalkozásoknál marad 200 milliárd forint. 


Kérdésekre válaszolva elmondta: az iparűzési adó legális adó Magyarországon. Mivel az Európai Unióval folytatott tárgyalások során a versenyfejezetnél a tárgyalódelegációk a kivételek között megvitatták a helyi iparűzési adó ügyét is, a PM azzal számol, hogy 2008. január 1-jéig nem kell foglalkozni az iparűzési adó kérdésével.

Karácsony Imréné helyettes államtitkár hozzátette: jövőre az a terv, hogy a vállalkozások a helyi iparűzési adót 100 százalékban levonhatják a társasági adó alapjából, 2008-ra pedig megszűnik ez az adófajta.
Molnár Albert arról is szólt, hogy már ez év novemberében a most 3450 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás 1950 forintra csökken, és 2006 novemberében megszűnik. Így ez a módosítás összességében 65 milliárd forint tehercsökkenést jelent 2006-ban a vállalkozásoknak.

A júliusi államháztartási többlet összetevőit érintő kérdésre elmondta, hogy alapvetően két elem okozott többletbevételt: az, hogy általános forgalmi adóból több folyt be a vártnál, és ezzel párhuzamosan a központi költségvetési intézmények 10 milliárd forintos nagyságrendben kevesebbet költöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik