Üzleti tippek

Új szabályok az alkalmi munkavállalásra augusztus 1-jétől

Különféle színű oldalakból áll majd az augusztus elsejétől kiállított alkalmi munkavállalói könyv, a jelenlegi könyvek december 31-ig használhatók.



A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter erre vonatkozó rendelete a július 25-i Magyar Közlönyben jelent meg. A munkavállalói könyvben a fehér, a kék vagy a zöld színű oldalra kell bejegyezni a foglalkoztatást attól függően, hogy a munkáltató vállalkozás, magánszemély, illetve kiemelten közhasznú szervezet, vagy mezőgazdasági foglalkoztató.

A fehér oldalra bejegyzett adatokkal a vállalkozás képviselője, illetve az alkalmi munkát vállaló személy a munka megkezdését igazoló aláírásával gyakorlatilag egy napra szóló munkaszerződés jön létre. A munkavégzés egyidejűleg egy munkáltatónál legfeljebb öt napra vállalható. Ugyanannál a vállalkozásnál az alkalmi munkavállaló egy hónapban 15 napot dolgozhat, egy év alatt pedig 90 napot. Amennyiben több vállalkozásnál vállal munkát, ez évente összesen 120 nap lehet.

A kék színű oldalra a magánszemély munkáltató, vagy kiemelten közhasznú szervezet jegyezheti be a foglalkoztatást, ha ez nem függ össze vállalkozói tevékenységgel. Ez esetben is a munkáltató és a munkavállaló – a munka megkezdését igazoló – aláírása lényegében munkaszerződést jelent. A kék színű oldalon bejegyzett munkavállaló is ugyanúgy folyamatosan csak öt napig, egy hónapban 15 napig, egy évben 90 napig foglalkoztatható egy munkáltatónál, viszont ha három vagy több ilyen munkáltatónál vállal munkát az alkalmi munkavállaló, akkor az éves 90 nap nem 120 napra, hanem 200 napra módosul.

A zöld színű oldalt a mezőgazdasági idénymunka esetén kell kitölteni. Az erre az oldalra bejegyzett foglalkoztatás mindenben megegyezik a fehér oldalnál közöltekkel, annyi különbséggel, hogy egy munkáltató egy hónapban 15 napnál hosszabb ideig is foglalkoztathatja az alkalmi munkavállalót.

Azok az alkalmi munkavállalók, akik vegyesen vállalnak munkát a három foglalkoztatói kategóriánál, egy év alatt összességében legfeljebb csak 200 nap alkalmi munkát végezhetnek. A regisztrált munkanélküliek foglalkoztatása esetén a kedvezményes közteherjegy december 31-ig vehető igénybe. Ezt követően az egységes közteherjegy táblázat vonatkozik valamennyi alkalmi munkavállalóra, attól függetlenül, hogy regisztrált munkanélküli, vagy nem. Ennek tételei is jóval kedvezőbbek, mint a nem alkalmi foglalkoztatás esetén fizetendő járulékok mértéke. A négy kategória első szintje az 1800-2399 forintos napi munkadíjhoz 400 forintos napi közteherjegyet rendel, a negyedik szintet jelentő 3600-4600 forintos munkadíjhoz 1100 forintos közteherjegyet.

Ez 20-26 százalékkal kevesebb járulékfizetést jelent az általános foglalkoztatáshoz képest. Az alkalmi munkavállaló a közteherjeggyel jogot szerez a nyugdíjra, az egészségügyi és a munkanélkülieknek járó szolgáltatásra. Az évenkénti 200 nap munkavállalással megszerezhető az álláskeresési segélyhez szükséges legkevesebb munkavégzési idő.

Augusztus elsejétől lehetőség lesz arra is, hogy a munkavállalási engedélyre kötelezett, harmadik országbeli, mezőgazdasági idénymunkát vállaló külföldiek részére is kiállítsanak alkalmi munkavállalói könyvet. Az ilyen külföldiek részére rendszeresített könyv alapján egy évben legfeljebb 60 nap alkalmi munka végezhető egy vagy több munkáltatónál. A pihenőidő betartása miatt folyamatosan ez esetben is legfeljebb csak öt napig foglalkoztatható a munkavállaló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik