Üzleti tippek

Debreceni Farmer-expo – nyulász fórum

A nyúltenyésztők számára az elmúlt év kedvezően alakult, az ágazatnak azonban az idén komoly piaci gondokkal kell szembenéznie a Nyúl Terméktanács elnöke szerint.

Kling János pénteken a debreceni Farmer-expón rendezett nyulász fórumon elmondta, hogy 2004-ben ötmillió nyulat neveltek a hazai gazdaságok, szemben a 2003. évi 4,2 millióval. A feldolgozást tekintve ugyanakkor a tavalyi év gyengébben alakult, mint 2003. A hazai nyúltermelés 96-97 százalékát exportálják, elsősorban európai uniós országokba, az unió piacán azonban egyre nagyobb a verseny, miközben a vevők érdeklődése a nyulak iránt csökkent.

A terméktanács elnöke elmondta, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a többi új EU-tagállamban is növekszik a nyúltermelés, ráadásul az unió tavaly szeptembertől feloldotta a behozatali tilalmat a tengeren túli nyúlra, így argentín és kínai szállítók is megjelentek a piacon. Kling János szerint jelenleg közel ötezer tonna fagyasztott nyúlhús van Európában, aminek 90 százaléka 2004-es áru. A terméktanács elnöke az uniós piac gondok ellensúlyozására elsőrendű feladatnak nevezte a magyarországi nyúlfogyasztás ösztönzését.

Jelenleg a termelt nyúlhús 2-3 százalékát fogyasztják el Magyarországon. Ezt az arányt Kling János szerint 20 százalékra kellene növelni.
A debreceni Farmer expo-keretében megrendezték a VI. országos nyúlkiállítást is, amelyen 40 termelő 30 fajtakategóriában mutatott be állatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik