Üzleti tippek

Hússzövetség: vissza kell szorítani a feketegazdaságot

A hússzektorban jelenleg a feketegazdaság aránya mintegy 20-25 százalék lehet, amelyet a jelenleginél hathatósabb eszközökkel kell visszaszorítani – mondta Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) titkára az MTI-nek pénteken.

A szakember annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy csütörtökön az ÁNTSZ Pest megyei tiszti főorvosa közleményben tudatta: szalmonellával fertőzött disznósajt került forgalomba feltehetően a CBA-áruházakban, amely megbetegedéseket okozott. Az ÁNTSZ közleménye szerint a vákuumcsomagolású disznósajtot címkéje szerint a törökszentmiklósi Surjánhús Kft. gyártotta. Ám a cég ezt tagadta, és állítását saját, szabványos címkéjének bemutatásával támasztotta alá.

Menczel Lászlóné szerint az ilyen esetek nemcsak egy-egy gyártót tehetnek tönkre, hanem megrendítik a fogyasztó bizalmát egy-egy áruféleségben is. Ezért a Hússzövetségnél úgy vélik, hogy hathatós eszközökkel kell fellépni mind a kereskedőknek, mind az élelmiszerbiztonsági szakembereknek annak érdekében, hogy rossz minőségű áru ne kerülhessen a boltokba.

A húsiparnak évente Menczel Lászlóné szerint a feketegazdaság mintegy 30-50 milliárd forintnyi árveszteséget okoz. Jelenleg a hússzektor éves belföldi árbevétele mintegy 300 milliárd forint, az összes árbevétel pedig 470 milliárd forint körül mozog. Menczel Lászlóné felhívta a figyelmet arra is, hogy a jó minőségű magyar árunak az eddigieknél hathatósabb marketingtámogatást kellene nyújtani.

Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének küldöttközgyűlésén jelenlévő Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a feketegazdaság visszaszorítására az eddigieknél lényegesen hatékonyabb lépéseket helyezett kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik