Üzleti tippek

Pályázati tipp: Választani közös jövőt

Környezet 2010: a mi jövőnk, a mi választásunk a címe az Európai Unió Környezetvédelmi Főigazgatósága nyílt pályázati kiírásának.

A Bizottság március végén hirdette meg legújabb pályázati felhívását a Hatodik Környezetvédelmi Akcióprogram keretein belül, amely egész évtizedünkre kijelöli az unió környezetvédelmi politikájának stratégiai irányvonalait és a szükséges teendőket ahhoz, hogy a régió megbirkózhasson a környezetünket érintő kihívásokkal.

Általános célkitűzések

A program amellett, hogy a meglévő környezetvédelmi politika végrehajtását, illetve annak minden releváns politikába való integrálását szeretné, hangsúlyt helyez a szoros együttműködésre az üzleti szférával és a lakossággal. Ennek érdekében a fő célok között szerepel az állampolgárok információhoz jutásának könnyítése és ezáltal a környezettudatosabb élet elősegítése, különös tekintettel a földhasználatra.

Támogatott tevékenységek

A 2,08 millió euró összköltségvetésű program keretein belül előreláthatóan mintegy 30–38 projekt nyerhet támogatást társfinanszírozásos formában.
Támogatott területek:
• Audiovizuális termékek
• Nyilvános rendezvények (fesztiválok, kiállítások, vásárok)
• Információs kampányok, disszeminációs tevékenységek
• Kutatások, szemináriumok
• Információs hálózatok, nemzetközi együttműködések

Prioritások

• Kommunikáció és civil társadalom: a tudatosság erősítése és információk szolgáltatása klímaváltozás, természet és biológiai változatosság, környezetvédelem és egészség, természeti források és hulladék témakörben. A támogatás mértéke az elszámolható költségek 50 százaléka lehet.
• Természet és biológiai változatosság – az innovatív projektnek tartalmaznia kell a Natura 2000 Network elnevezésű program specifikus célkitűzését. Az elszámolható költségek 90 százaléka finanszírozható a programból (maximum 200 000 euró).
• Vegyi anyagok – Az uniós hozzájárulás mértéke 80 százalékos lehet azoknál a projekteknél, amelyek célja a Bizottság új vegyi anyagokra vonatkozó felhívásainak kommunikációja konferenciákon, szemináriumokon, könyvekben, videókon, magazinokban, internetes honlapokon.
• Éghajlatváltozás és energia – a prioritáson belül négy témát is megjelöltek (fejlődő országok támogatása az éghajlatváltozást érintő tárgyalásokon; tájékoztatás elősegítése és hálózatok kiépítése az éghajlat-politikával kapcsolatban Oroszországban; az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó tevékenységek támogatása a „kibővült” Európában; illetve nemzetközi éghajlat-változási modellek összehasonlítása), az uniós hozzájárulás átlagosan maximum 80 százalék lehet.
• EU-bővítés és környező harmadik országok – a tudáscsere és a releváns uniós politikák átvétele a témakör célja, a civil szervezetek pályázatait 15–18 ezer euróval, de az összes elszámolható költség maximum 90 százalékával támogathatja.

Pályázók köre

Amennyiben a pályázat célja nem profitorientált tevékenység, az Európai Unió bármely tagállamából, illetve a tagjelölt országokból helyi és regionális hatóságok, szervezetek, szövetségek, állami szervek, ügynökségek, továbbá kamarák, egyetemek, kis- és középvállalkozások is pályázhatnak.

A pályázat beadási határideje: 2005. május 10.

További információ és letölthető dokumentumok
A programért felelős intézmény:
Környezetvédelmi Főigazgatóság – Európai Bizottság
Information Centre (BU-9 0/11)
Directorate-General for the Environment
European Commission
B-1049 Brussels
Tel: +32 2 296 0038
Fax: +32 2 299 61 98
E-mail: env-pubs@cec.eu.int
Web: http://europa.eu.int/comm/environment/funding/general/index_en.htm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik