Üzleti tippek

Nincs nagy tolongás az APEH-nél

A múlt év eleje óta csupán 90 adózó értesítette az APEH-et arról, hogy a színlelt szerződéseket vagy a szerződés nélküli foglalkoztatottságot megszüntetve helyreállította a jogszerű helyzetet. Az SZDSZ az áfára is kiterjesztené a moratóriumot.

Nem állítható, hogy a vállalkozások hanyatt-homlok igyekeznének felszámolni a színlelt szerződéseket vagy a szerződés nélküli foglalkoztatottságot. Az adóhivatal lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint ugyanis 2004. január 1-je óta idén február végéig mindössze 90 adózó értesítette az adóhatóságot a jogszerű helyzet helyreállításáról. A bejelentések 1527 munkavállaló színlelt jogviszonyának megváltoztatását tartalmazták. Csak hogy érzékeltessük az arányokat: a KSH szerdán közzétett, legfrissebb adatai szerint 1,28 millió a regisztrált vállalkozások száma Magyarországon (ennél jóval kevesebb, mintegy félmillió lehet a ténylegesen működők száma). Köztudottan az építőipar (96 ezer regisztrált vállalkozás), a bővebb kört lefedő szolgáltatások és a mezőgazdaság (55 ezer vállalkozás) azok a területek, ahol a leginkább elburjánzott a feketemunka, míg a színlelt szerződések például a szellemi tevékenységet végzők körében elterjedtek.

Valószínűleg számukra további könnyítést jelentene, ha az áfára is kiterjesztenék a színlelt szerződések, illetve a szerződés nélküli foglalkoztatás felszámolására adott moratóriumot, amint arról egy SZDSZ-es módosító indítvány rendelkezik. Bőhm András javaslata szerint valamennyi releváns adónemre ki kell terjeszteni a mentességet, az APEH állásfoglalása szerint ugyanis azok a magyarországi vállalkozások, amelyek elismerik a vitatott szerződések munkaszerződés voltát és önként módosítják azokat a moratórium időszakában, kockázatnak tennék ki magukat. Azzal elismernék ugyanis, hogy nem voltak jogosultak a megbízási, illetve vállalkozási díjak áfatartalmának utólagos levonására.

A parlamentnek kell döntenie abban a kérdésben is, hogy meddig élhetnek az érintett vállalkozások az adóhivatali bírság alóli mentességgel: a hatályos szabályok szerint 2005. június 30-áig kellene megtörténnie az (immár) biztosított nyilvántartásba vételének, de egy másik SZDSZ-javaslat ezt egy évvel kitolná.

A szocialisták szerint az ügyet komplexen, egy önálló törvényben kell kezelni, a moratórium meghosszabbítását pedig legfeljebb 2005 végéig tartják elfogadhatónak. Kékesi Tibor szocialista képviselő ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: a Bőhm-javaslat támogatható, ha csak az év hátralévő részére vonatkozik, de nem oldja meg az átfogó problémákat. Szakértők szerint a munkaszerződésekre való átálláskor azt is érdemes megvizsgálni, hogy a költségvetés az adó- és tb-befizetési többlet mellett mennyi áfabevételtől eshet el a vállalkozói kifizetések megszűnése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik