Üzleti tippek

Több társas, kevesebb egyéni vállalkozás

A nyilvántartott társas vállalkozások száma az elmúlt 12 hónapban 18 ezerrel emelkedett, miközben az egyéni vállalkozások száma csökkent.

Az idén március 31-én a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1 millió 288 ezer volt, 18 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A bejegyzett vállalkozások száma 17 ezerrel, a nonprofit szervezetek száma 2 ezerrel emelkedett, a költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma viszont ezerrel csökkent.
A regisztrált vállalkozások számát ellentétes folyamatok alakították: a nyilvántartott társas vállalkozások száma az elmúlt 12 hónapban 18 ezerrel emelkedett, miközben az egyéni vállalkozások száma ezerrel csökkent.

A KSH közlése szerint 2005. március 31-én 486 ezer társas vállalkozást tartottak nyilván. A legnépszerűbb gazdálkodási forma a betéti társaság, számuk az elmúlt 12 hónapban 3 ezerrel emelkedett, 220 ezerre. A korlátolt felelősségű társaságok száma egy év alatt közel 15 ezerrel bővült, március végén megközelítette a 214 ezret. Ez a két gazdálkodási forma teszi ki az összes társas vállalkozás 89 százalékát.

Az I. negyedév végén a nyilvántartott egyéni vállalkozások száma 713 ezer volt, ezerrel maradt el az egy évvel korábbitól. A regisztrált egyéni vállalkozók 67 százalékának volt vállalkozói igazolványa, a többi csak adószámmal rendelkezett.

A regisztrált vállalkozások területi eloszlása az elmúlt év folyamán nem változott sem a társas, sem az egyéni vállalkozások esetében. Az I. negyedév végén a vállalkozások 40,4 százaléka a közép-magyarországi régióban, 10,9-10,9 százaléka az észak-alföldi, illetve a dél-alföldi régióban működött, a többi régióban 8,4-10,2 százalékukat jegyezték be.

Főtevékenység szerinti megoszlásban a legnagyobb változás a két legjelentősebb nemzetgazdasági ágban következett be, de itt sem érte el az 1 százalékot. Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás aránya 0,6 százalékkal nőtt, a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág aránya 0,5 százalékkal csökkent.

2005 március végén a legtöbb vállalkozást az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban regisztrálták (arányuk 36,3 százalék), ezt követte a kereskedelem, javítás (18,4 százalék), az építőipar (8,0 százalék) és az ipar (7,4 százalék).

Az I. negyedévben a tavalyi bázisnál ezerrel kevesebb új vállalkozást regisztráltak. Az egyéni vállalkozások esetében 4 ezerrel kevesebb új regisztráció történt, ezt részben ellensúlyozta, hogy a negyedév során 3 ezerrel több társas vállalkozást jegyeztek be, mint 2004 I. negyedévében. A növekedés szinte kizárólag az újonnan alakult korlátolt felelősségű társaságokból származott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik