Üzleti tippek

Átadták a 33 000. Széchenyi Kártyát

Ünnepélyesen, sajtótájékoztató keretében adták át a GKM épületében a – kis- és középvállalkozások körében jelenleg legnépszerűbb hitelkonstrukcióban igényelhető – Széchenyi Kártya 33.000-ik darabját.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által kezdeményezett konstrukció 2002. őszén történt bevezetése előtt forgóeszköz-finanszírozásra, átmeneti likviditási nehézségek áthidalására a mikro-, kis- és középvállalkozások számára csak korlátozott lehetőségek álltak rendelkezésre. A kamat- és garanciadíj támogatást is ötvöző konstrukció a vállalkozások napi likviditási problémáit oldja meg. A program indulásakor maximálisan igényelhető 1 millió Ft-os hitelösszeg 2003. júliusában 5 és 2004. júliusában 10 millió Ft-ra emelkedett.

A Széchenyi Kártya igénylések száma 2004. első negyedévéhez képest 2005. első negyedévére több mint két és félszeresére nőtt. Az összes átadott Széchenyi Kártyák száma 2004. első negyedévében 13 ezer volt, 2005-ben ugyanekkor már 32 ezerre – vagyis két és félszeresére – emelkedett.

A hitelt igénybevevők megbízhatóságának magas szintjét jelzi, hogy a Hitelgarancia Rt. készfizető kezességvállalását 2004. II. félévéig csupán az összes kártya tulajdonos mintegy 0,2 százaléka hívta le, de ez az arány jelenleg is összesen csak 1,1 százalék. Emellett a konstrukcióban szereplő összes résztvevővel közösen kialakította, és folyamatosan finomítja az „Egységes előminősítő rendszert”.

Az egyéni vállalkozások jelenlegi döntő aránya helyett mára a társas vállalkozások irányába jócskán elbillent az arány. Ma a Széchenyi Kártya birtokosainak 23 százaléka egyéni vállalkozás, míg 77 százaléka gazdasági társaság. A Kártya elsősorban a kereskedelem számára vált fontos eszközzé.

Egyre több bank vesz részt a Széchenyi Kártya hitelkeret folyósításában: ERSTE Bank (kezdetben Postabank), OTP Bank, MKB, Volksbank, valamint a Takarékszövetkezeti Bank.

A sikerek alapján az EuroCommerce, az EU legnagyobb kereskedelmi szervezete nem véletlenül figyelt fel a Széchenyi Kártya konstrukcióra, s szeretné, ha tagállamai közül mások számára is alkalmazhatóvá válna ez a kis- és középvállalkozások számára nyújtandó támogatási rendszer. Egy követendő jó példával szolgáltunk más tagországok számára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik