Üzleti tippek

A gazdasági növekedés elemévé vált a mobilkommunikáció

A világban megnőtt azoknak az országoknak és régióknak a száma, ahol a mobilkommunikációra a gazdasági növekedés kulcsfontosságú elemeként tekintenek – közölte Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom-és Trendkutató Központja hétfőn az MTI-vel.

A kutatócsoport által a Pannon GSM támogatásával elkészített tanulmány rámutat arra is, hogy az elmúlt évben a mobiltelefon egyre inkább az univerzális tranzakciók eszközévé vált, miközben a fejlődése egyre jobban hasonlít az internetére. Ezen túlmenően lényeges az is, hogy a különböző hálózatok egyre inkább közelítenek egymáshoz, a fejlett piacokon a mobilokon mind több adatot továbbítanak, s egyre gyakoribbá válik az is, hogy a mobilkommunikáció segítségével ügyeket intéznek az emberek.

A világ előrehaladása a mobilkommunikáció és a mobiltechnológia területén 2004-ben tanulmány szerint ma már többről van szó, mint a mobil fizetésről. Az egészségügyben zajló változások következtében az orvosi műszerek már vezeték nélküli hálózatokra kapcsolva továbbítják az adatokat, s a bárhonnan bármikor elérhető elektronikus betegkartonokat.

Ehhez hasonló folyamat játszódik le a hagyományos közlekedésirányítást támogató új megoldások révén az autósok életében akkor, amikor a városi és közúti forgalom legkülönbözőbb szféráiból gyűjtött és feldolgozott, dinamikusan módosítható adatokkal, optimális útvonal-ajánlásokkal támogatják a mozgásukat.

A tanulmány szerint a folyamatosan növekvő teljesítményű mobilkészülékek lassan az eddig csak PC-ken megoldható feladatok elvégzésére is alkalmassá válnak: a vezetékes és a mobilhálózatokat pedig a piac tereli a szabványszintű integráció felé. A mobilhálózatokon megjelenő új alkalmazások, fájlcsere, társadalmi szoftverek, a felhasználói tartalom-előállítás pedig olyan tevékenységek megjelenését sejtetik a közeli jövőben, amelyek eleddig elsősorban az internet-felhasználókat jellemezték.

Az új szolgáltatások és a fel-feltűnő konvergencia-jelenségek felszíne alatt azonban a tanulmány szerint vihar érlelődik: az eddig kizárólagosan üzleti alapokon szerveződő mobilipar, valamint az ingyenesség és információszabadság elvei mentén működő internetes kultúra összeütközése elkerülhetetlennek látszik, és minden bizonnyal a mobiladat-kommunikáció területén robban majd ki.

Az elemzés kitér arra is, hogy az érintett iparágak az állammal vállvetve lázasan dolgoznak a harmadik generációs szolgáltatások minél gyorsabb és minél szélesebb körben való elterjesztésén. A tanulmány szerzői úgy vélik: e szempontból Japán és Dél-Korea mintaország, ahol a fejlett és széles skálán mozgó adatszolgáltatásokat a legmagasabb arányban veszik igénybe a mobilelőfizetők. Amerikára és az Európai Unióra egyelőre a tartalmak és szolgáltatások nagy ütemű fejlesztése volt jellemző, míg az adatkommunikációt rendszeresen használók kritikus tömegének elérése még várat magára.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73868721, A korm·ny ˙jabb plak·tkamp·nyt indÌtott 2019. febru·rban "÷nnek is joga van tudni, mire kÈsz¸l Br¸sszel!" felirattal, Soros gyˆrgy Ès Jean-Claude Juncker arckÈpÈvel., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.