Üzleti tippek

A gazdasági növekedés elemévé vált a mobilkommunikáció

A világban megnőtt azoknak az országoknak és régióknak a száma, ahol a mobilkommunikációra a gazdasági növekedés kulcsfontosságú elemeként tekintenek – közölte Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom-és Trendkutató Központja hétfőn az MTI-vel.

A kutatócsoport által a Pannon GSM támogatásával elkészített tanulmány rámutat arra is, hogy az elmúlt évben a mobiltelefon egyre inkább az univerzális tranzakciók eszközévé vált, miközben a fejlődése egyre jobban hasonlít az internetére. Ezen túlmenően lényeges az is, hogy a különböző hálózatok egyre inkább közelítenek egymáshoz, a fejlett piacokon a mobilokon mind több adatot továbbítanak, s egyre gyakoribbá válik az is, hogy a mobilkommunikáció segítségével ügyeket intéznek az emberek.

A világ előrehaladása a mobilkommunikáció és a mobiltechnológia területén 2004-ben tanulmány szerint ma már többről van szó, mint a mobil fizetésről. Az egészségügyben zajló változások következtében az orvosi műszerek már vezeték nélküli hálózatokra kapcsolva továbbítják az adatokat, s a bárhonnan bármikor elérhető elektronikus betegkartonokat.

Ehhez hasonló folyamat játszódik le a hagyományos közlekedésirányítást támogató új megoldások révén az autósok életében akkor, amikor a városi és közúti forgalom legkülönbözőbb szféráiból gyűjtött és feldolgozott, dinamikusan módosítható adatokkal, optimális útvonal-ajánlásokkal támogatják a mozgásukat.

A tanulmány szerint a folyamatosan növekvő teljesítményű mobilkészülékek lassan az eddig csak PC-ken megoldható feladatok elvégzésére is alkalmassá válnak: a vezetékes és a mobilhálózatokat pedig a piac tereli a szabványszintű integráció felé. A mobilhálózatokon megjelenő új alkalmazások, fájlcsere, társadalmi szoftverek, a felhasználói tartalom-előállítás pedig olyan tevékenységek megjelenését sejtetik a közeli jövőben, amelyek eleddig elsősorban az internet-felhasználókat jellemezték.

Az új szolgáltatások és a fel-feltűnő konvergencia-jelenségek felszíne alatt azonban a tanulmány szerint vihar érlelődik: az eddig kizárólagosan üzleti alapokon szerveződő mobilipar, valamint az ingyenesség és információszabadság elvei mentén működő internetes kultúra összeütközése elkerülhetetlennek látszik, és minden bizonnyal a mobiladat-kommunikáció területén robban majd ki.

Az elemzés kitér arra is, hogy az érintett iparágak az állammal vállvetve lázasan dolgoznak a harmadik generációs szolgáltatások minél gyorsabb és minél szélesebb körben való elterjesztésén. A tanulmány szerzői úgy vélik: e szempontból Japán és Dél-Korea mintaország, ahol a fejlett és széles skálán mozgó adatszolgáltatásokat a legmagasabb arányban veszik igénybe a mobilelőfizetők. Amerikára és az Európai Unióra egyelőre a tartalmak és szolgáltatások nagy ütemű fejlesztése volt jellemző, míg az adatkommunikációt rendszeresen használók kritikus tömegének elérése még várat magára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik