Üzleti tippek

Szervezett felfedezők

Szeretné meghódítani a Déli-sarkot? Túrázna a Himalája vagy a Kaukázus bércei között? Kipróbálná a helisízést Kanada hegyein? Búvárkodna a fehér cápák otthonában? Vagy felrepülne a világűr széléig? A vágyaknak csak a jelentkező pénztárcája szabhat határt.

Ez év elején kitűzték a magyar zászlót a Déli-sarkra. Az expedíció tagjai, Ács Zoltán és Kovalcsikné Báthori Krisztina azonban nem magányosan, hanem szervezett csoportban indultak meghódítani a Föld legdélibb pontját. Útjukat az amerikai Adventure Network International szervezte, amely óriási helyismeretet szerzett már ezen a veszélyes terepen, és állandó bázist működtet a Dél-Amerika felé eső oldalon, Patriot Hills-nél.
Ha Ön is szeretne az isten háta mögötti tájak meghódítóinak nyomába lépni, érdemes körülnéznie a hazai utazásszervezőknél: válogathat a magashegyi túrák, a különleges búvárszafarik, a felfedező utak és az egészen extrém élmények között.

Éjszaka a piramisban

Kalandos ajánlatok:


Kaland a Zambézin: 12 napos rafting-, szafari- és kenutúra az afrikai Zambézi folyón, 221 000 Ft plusz repülőjegy: kb. 211 000 Ft
Új-Zéland: 9 napos kalandtúra Új-Zélandon könnyebb és nehezebb változatban, gyalog- és terepjárós túrákkal, rafting- és kajaktúrákkal, 410 000 – 480 000 Ft plusz repülőjegy: kb. 300 000 Ft
Kalandozás a Dakar útvonalán, Marokkóban: 8 napos terepjárós túra főként sivatagi terepen, 652 500 Ft plusz repülőjegy
Nepál-expedíció: 16 napos expedíció gyalogtúrákkal a Himalája nepáli oldalán, 195 000 Ft + repülőjegy: kb. 250 000 Ft
Everest alaptábor: 16 napos nepáli expedíció gyalogtúrákkal, a kolostorok és az Everest-expedíciók alaptáborának meglátogatásával, 290 000 Ft plusz repülőjegy: kb. 250 000 Ft
Mont Blanc: 6 napos túra haladóknak Európa legmagasabb csúcsán, 49 900 Ft
Kaukázus – Elbrusz haladóknak: 20 napos magashegyi túra, 129 000 Ft
Kerékpárral a navajók földjén: 16 napos mountainbike-túra az amerikai Canyon Lands Nemzeti Parkban, 2300 €
Anti-Atlasz kerékpárral: 8 napos mountainbike-túra Marokkóban, 1590 €
Antarktisz: 12 napos hajóút jégtörővel: 988 900 – 1 539 560 Ft plusz repülőjegy
Kamcsatka: 15 napos túra Kamcsatka hegyein, vulkánjain és hőforrásai mellett, 385 000 Ft plusz repülőjegy: kb. 150 000 Ft
Lappföld-Norvégia: 10 napos utazás túrákkal a gleccserek és fjordok vidékén, 150 000 Ft plusz repülőjegy: kb. 115 000 Ft
Ladakh, Nyugat-Tibet: 16 napos gyalogtúra a Himalája hágói alatt, buddhista kolostorok között, 280 000 Ft plusz repülőjegy, kb. 245 000 Ft
Patagónia-Tűzföld: 20 napos túra az Andok csúcsai és gleccserei között, 440 000 Ft plusz repülőjegy, kb. 340 000 Ft
A világűr peremén: bolygónk, ahogy az űrhajósok látják – a MIG25-Foxbat szuperszonikus elfogó vadászgép egészen a sztratoszféráig, 24 000 méter magasságba viszi fel utasait, ahonnan már kivehető a Föld körvonala. 10 990 €
Egyiptom titkai: időutazás olyan történelmi helyeken, amelyeket eddig csak kutatók látogathattak: frissen feltárt temetkezési helyek, egy éjszaka a Kheopsz-piramis belsejében, 2990 €
Indiánok között: 8 napos utazás a hopik, navajók és zunik földjén, vendégeskedés az indiánok házaiban, 2990 € plusz repülőjegy
Búvártúra Dél-Afrikában: cápales az Atlanti- és az Indiai-óceán találkozásánál, Dél-Afrika legdélibb csücskénél, 7 éjszaka (3 éjszaka a hajón), 204 800 Ft, plusz repülőjegy

Aki nem tartja elég izgalmasnak a szokványos búvártúrákat, Dél-Afrikában közvetlen közelről is megnézheti a rettegett fehér cápákat. Vagy Hawaiin próbálkozhat a mélytengeri búvárkodással, illetve horgászattal.

A kerékpárosok Marokkóban, az Atlasz-hegységben, illetve az Egyesült Államokban, a navajó indiánok földjén, a kanyonok között hódolhatnak kedvenc sportjuknak. Aki nem szeret kerékpározni, ám érdeklődik az indián kultúra iránt, szintén talál olyan szervezett utat, amelynek során megismerheti ezeket a népcsoportokat, szokásaikat, sőt vendégeskedhet otthonaikban.

Az egyiptomi történelem szerelmesei egy különleges utazás során olyan közel kerülhetnek a fáraók emlékeihez, amilyen közelség a hétköznapi turistának soha nem adatik meg: e hihetetlen túra résztvevői például megnézhetnek néhány frissen feltárt, a turisták előtt még meg nem nyitott temetkezőhelyet, de még egy egész éjszakát is eltölthetnek a Kheopsz-piramis belsejében, a fáraó sírkamrájában.

Aki extrém raftingtúrára vágyik, az a Zambézi folyón ereszkedhet le a környező országok hegyi folyóiról már ismerős gumitutajjal. A dzsipes túrák kedvelői a Dakar-rali útvonalán, sivatagi terepen kalandozhatnak.

Küszöbön az űrturizmus

A hegymászás és a túrázás szerelmesei különösen remek helyzetben vannak, számos iroda szervez túrákat a meghódítandó csúcsokra – kezdőknek és profiknak egyaránt. Az átlagos erőnlétű, kalandvágyó utasok Nepál könnyebb hegyi útvonalain vagy Finnországban és Norvégiában túrázhatnak, míg a Himalája alaptáborába, a Mont Blancra vagy a Kaukázus csúcsaira a haladó, tapasztaltabb hegymászókat várják.

Az igazán profik – elsősorban külföldi irodák és tapasztalt, elismert hegymászók szervezésében – akár az Everest meghódítását is megkísérelhetik, az azonban már nem tartozik a veszélytelen utazások közé, hiszen a Hegyek Anyja az elmúlt években-évtizedekben számos áldozatot követelt. Ráadásul az ilyen túrák komoly anyagi befektetést jelentenek: 50–60 ezer dollárba, azaz tízmillió forint feletti összegbe kerülnek.

Aki a hideg égtájakra vágyik, annak érdemes megpróbálkoznia a kanadai hegyekben dívó helikopteres sízéssel. Ennek során csak helikopterrel megközelíthető csúcsokról, érintetlen porhóban siklanak lefelé a – szintén nem kezdő – sportolók.

Amint láttuk, a Déli-sark felfedezésével is meg lehet próbálkozni szervezett expedíció keretében. Aki viszont nem szeretne napokig gyalogolni a farkasordító hidegben, az egy jégtörő hajó fedélzetéről is megnézheti a Föld legdélibb vidékét.

S bizony már-már az űrturizmus is megvalósulni látszik. A vendégek egészen a világűr pereméig, a sztratoszféráig repülhetnek fel egy MIG-25 Foxbat típusú szuperszonikus vadászgéppel – onnan már jól látszik a Föld kék görbülete.

Aki különleges kívánságokkal áll elő, vagy családjával, baráti társaságával egyéni álmokat szeretne megvalósítani, az is bizalommal fordulhat az utazási irodákhoz. Általában ezeknek az egyéni utaknak a megszervezését is vállalják.

Edzés nélkül soha!

Az extrém kalandtúrát nem lehet egyik pillanatról a másikra megtervezni. Először is érdemes tisztában lenni edzettségi állapotunkkal – számos olyan túra létezik, amelyet viszonylag sportos átlagemberek is képesek végigcsinálni, nem egy közülük viszont komolyabb felkészültséget, netán speciális sportmúltat feltételez. Az utazás kiválasztása után célszerű mindezekről alaposan elbeszélgetni az iroda képviselőjével, esetleg magával a túravezetővel, és érdemes arra is kitérni, milyen felszerelésre, élelmiszerekre, speciális eszközökre lesz szükségünk az úton, milyen oltásokat célszerű beadatnunk, mielőtt a távoli vidékre indulunk.

Érdemes tisztázni azt is, hol lesz a szállásunk: sátorozásra kell számítani, vagy egyszerűbb menedékházakban, turistaszállásokon éjszakázunk? Jó, ha már sokkal az út előtt alaposan átvizsgáljuk a felszerelést, hiszen nagyon kellemetlen lehet, ha a helyszínen derül ki, hogy kilyukadt, beázik a sátor vagy dohos a hálózsák. Ha új túrabakancsot veszünk, a nagy utazás előtt avassuk be egy-két kisebb kiránduláson. Mindig legyen nálunk némi tartós élelmiszer, nehogy épp lakatlan területen fogyjunk ki a harapnivalóból.

Ugyanakkor „túlpakolni” sem érdemes, hiszen a súlyos hátizsák gazdája dolgát teszi még nehezebbé, és sok minden van, amit lakott területre érve külföldön is be tudunk szerezni. A bankkártya a világtól elzárt területeken nem épp praktikus választás, érdemes jó előre elegendő készpénzről gondoskodni, és helyes időben meggyőződni az útlevél érvényességéről is. Ne felejtsünk el gondoskodni az esetleg szükséges vízumokról, és semmiképpen se induljunk útnak extrém sporttevékenységre is érvényes utasbiztosítás nélkül.

Az utak szervezői a maximális biztonságra törekednek, épp ezért a túravezető utasításait mindig meg kell fogadni. A tapasztalatok szerint a sport- és kalandtúrákon általában akkor történnek a balesetek, amikor a résztvevő túlbecsüli saját felkészültségét, túlzottan merész manőverekre vállalkozik, és kétségbe vonja a tapasztalt túravezető szavát. Ha különösen zord az időjárás, a túravezető megítélésétől függően akár el is maradhat egyik-másik program.

Az utazás előtti hónapokban jó, ha felkészítő edzéseket tartunk, az adott sportág jellegének megfelelően. A szervezők képviselői ebben is tudnak segíteni javaslataikkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik