Üzleti tippek

Foglalkoztatási rehabilitációt emberi értékek szerint

Az idei évtől a foglalkoztatási rehabilitáció kulcsszereplőivé kell válniuk a munkaadóknak, a megváltozott munkaképességűeket nem csupán állapotuk, hanem valódi emberi-szakmai értékeik alapján kell az elsődleges munkapiacra segíteni – állapították meg az e témában rendezett országos értekezleten a nyugat-zalai Gosztolán kedden.

“Az elsődleges munkapiactól még távol lévők felkutatása, bevonása szempontjából felértékelődött a foglalkoztatási rehabilitáció jelentősége” – mondta Lechnerné Vadász Judit, a Foglalkoztatási Hivatal szaktanácsadója az illetékes munkaügyi vezetők országos értekezletén.

Helyzetelemzése szerint tavaly közel 45 ezer megváltozott munkaképességű embert tartottak nyilván az országban, ugyanakkor a munkaegészségügyi rehabilitációs vizsgálatra alig négyezren jelentkeztek.

A szakember úgy vélte: az érintett rászorulók körében “csökkent a szervezett szolgáltatásokba bevontak száma, elhelyezkedésük arányai megyénként indokolatlan és nem tartható szélsőséget mutatnak”. Például a támogatással álláshoz jutók aránya 6,5 és 30 százalék, a támogatás nélkül elhelyezkedőké 6,1 és 50 százalék között mozgott.

A szaktanácsadó hozzátette: jelentősen bővült a különböző képzések választéka, de nem látni, hogy ez alapján mennyien tudtak megfelelő munkaviszonyt teremteni.

“A megváltozott munkaképességűeket differenciáltan, a valódi értékeik, készségeik és tudásuk szerint kellene a munkapiacra segíteni (…); ez évtől pedig a legfontosabb cél, hogy a munkaadók váljanak a foglalkoztatási rehabilitáció kulcsszereplőivé” – hangsúlyozta Lechnerné Vadász Judit.

Somodi Istvánné, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szakmai tanácsadója az MTI érdeklődésére elmondta: az idei támogatási formák sorában előnyben részesül a rehabilitáció. E célra a foglalkoztatási alaprész 50 milliárd forintja, a munkaadók által az APEH-nél igénybe vehető 55 milliárdos költségvetési előirányzat, a rehabilitációs alapból pedig 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik