Üzleti tippek

Gyengült a feldolgozóipari vállalkozások konjunktúra barométere

Miközben a feldolgozóipari vállalkozások 2005 januárban pozitívabban ítélik meg helyzetüket, mint a három korábbi felmérésben, addig a következő hat hónapra kitekintő konjunktúra-barométer az októberi 59 pontról 55 pontra süllyedt – áll a Kopint-Datorg Rt. elemzésben, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

A bizalmi index, amely a termelési kilátások, a rendelésállomány és a késztermék-készletek értékelése alapján készül, az elmúlt hónapokban ugyancsak vesztett értékéből, ami negatív irányú reálgazdasági változást jelez – összegezték a 241 feldolgozóipari vállalkozás véleményét a Kopint-Datorg kutatói.

Elemzésük szerint a negatív irány kialakulásában mindhárom index-összetevőnek szerepe van: a következő hat hónapra vonatkozó termelési prognózis lassulást jelez, az átlagos késztermék-készletszint januárban magasabb volt, mint októberben, és a vállalkozások összes rendelésállomány-szintje is alacsonyabb a három hónappal ezelőttinél.

A kereslethiány a vállalkozások 60 százalékának termelési terveit fogja vissza – áll a tanulmányban. Ez az arány annak ellenére, hogy a külföldi és a belföldi kereslethiány külön-külön valamelyest inkább erősödött, mint csökkent az elmúlt hónapokban, megegyezik az októberivel.

A vállalkozások meghatározó kapacitásainak kihasználtsága 2005 januárjában 79 százalékos, ami alacsonyabb az októberinél és elmarad az egy évvel korábbitól. A kapacitások kihasználhatóságát a következő 12 havi keresletet figyelembe véve kicsivel kedvezőtlenebbnek ítélik, mint októberben.

A Kopint-Datorg felmérése szerint a vállalati menedzserek a magyar gazdaság helyzetét kedvezőtlenebbnek látják, mint októberben, értékelésük azonban így is pozitívabb az egy évvel korábbinál. A makrogazdasági kilátásokat illetően a következő hat hónapra előre-tekintve derűlátóbbak (2001 óta ez a legpozitívabb januári várakozás), mint az elmúlt év januárjában voltak – és kevésbé optimisták, mint októberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik