Üzleti tippek

3,5 százalékkal nőttek az ipari termelői árak tavaly

Decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek, és 1,6 százalékkal haladták meg a 2003 decemberi szintet

A KSH adatai szerint az ipari termelői árak tavaly decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek, 1,6 százalékkal haladták meg a 2003 decemberi szintet, az év egészében pedig 3,5 százalékkal nőttek. Tavaly novemberben a statisztikai hivatal az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékos csökkenést, az egy évvel korábbival összevetve 2,1 százalékos bővülését, 2003-ban pedig 2,4 százalékos növekedést regisztrált 2002-höz képest.

A belföldi értékesítési árak szintje 2004 év utolsó hónapjában 0,4 százalékkal csökkent novemberhez képest, az év egészét tekintve pedig 8,4 százalékkal haladta meg a 2003. évit.

Az átlagosan 0,4 százalékos decemberi egyértelműen a kőolaj-feldolgozási termékek árának 8 százalékos mérséklődéséből eredt. Az ipari termékek éves átlagos alakulását 2004-ben a kőolaj és az acél világpiaci ármozgása, a hatósági szabályozás alá eső energia drágulása és – elsősorban az élelmiszerek területén – a májusi EU-csatlakozás befolyásolta meghatározó módon. A kőolaj világpiacán az év folyamán bekövetkezett hektikus ármozgások hatására tavaly a belföldi értékesítések közel egyötödét képviselő vegyipari ágazatokban jelentősen megemelkedtek az árak: a kőolaj-feldolgozásban 18,1, míg a vegyi anyagok, termékek gyártásában 9,2 százalékkal. A hatósági energiaárak év eleji központi emelését a már említett világpiaci árnövekedés – kőolaj, föld-gáz – miatt az önkormányzati hatáskörbe tartozó termékeknél további évközi áremelések követték, éves szinten átlagosan 11,8 százalékkal emelkedve a belföldi értékesítés közel 22 százalékát képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás ágazat árait.

A májusi EU-csatlakozás hatása elsősorban az élelmiszer-ipari termékek áralakulását befolyásolta, ez részben az import árletörő hatásaként, részint a szabályozott árkialakítású termékek esetében az intervenciós küszöbár emeléseként érvényesült.

Az exportértékesítés termelői árai decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 0,6, az év egészében 0,4 százalékkal mérséklődtek. Az árak alakulását továbbra is a forintárfolyam mozgása határozta meg. A forint 2004. évi árfolyama a 2003. évihez mérten az euró esetében 0,7, a dollár esetében 9,7 százalékkal erősödött. Az export 70 százalékát kitevő gépipari ágazatok 2004. évi átlagos kiviteli árai forintban kifejezve az előző évihez mérten 2,2 százalékkal estek. A kivitel szempontjából meghatározóbb euró esetében májusig a forintárfolyam gyengülése, majd ezt követően erősödése ment végbe; a dollár esetében az erősödés az időszak alatt folyamatos volt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik