Üzleti tippek

Intervenció a gabonapiacon: eddig 2 millió tonna felajánlás

Európai uniós gabonaintervencióra a magyar gazdák december elejéig 2 millió tonna terményt ajánlottak fel, amely az összes tagországtól eddig intervencióba vont gabona mintegy felét teszi ki – közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) EU-integrációs főcsoportfőnöke szerdán egy sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Az FVM a novembertől jövő májusig tartó intervenciós időszakra 4 millió tonna gabona várható felajánlását jelezte az uniónak. Az intervencióra eddig felajánlott magyar termény megfelel a minőségi követelményeknek – tette hozzá a főcsoportfőnök, hozzátéve, hogy az ez évi gabonatermés Magyarországon eléri a 16,5 millió tonnát, amely duplája a tavalyinak. A főcsoportfőnök utalt arra, hogy a rendkívüli gabonatermés miatt a termény intervenciós raktárakba helyezése több helyen nehézségekbe ütközik.

Vajda László németországi és belgiumi tárgyalásokra hivatkozva jelezte: minden valószínűség szerint intervenciós magyar terményt más tagországokban is el lehet helyezni úgy, hogy az Eu megtéríti az ezzel összefüggő szállítási költségeket.”Az EU vállalja egyébként az intervenciós termény uniós kikötőkig számított fuvarköltségét is” – tette hozzá.

A főcsoportfőnök megjegyezte, hogy az idei raktározási feszültségeket enyhíti a késő őszi hűvös időjárás, ami a kukorica-betakarítás lassításával könnyítette a termény elhelyezését. Vajda László közölte, hogy gabonából a belföldi felhasználás mintegy 8,5 millió tonnát tesz ki, a fennmaradó hányad nagy része külpiacokon értékesül. Reményei szerint az intervenció lehetőségén kívül az EU hamarosan exporttámogatásról is dönt, amely az uniós szinten is bőséges idei gabonatermés EU-n kívüli eladását segíti.

Az exporttámogatásról az unió eddig azért nem döntött, mert nem lehetett pontosan tudni, mekkora termésre lehet számítani közösségi szinten az idén. Vajda László kitért arra, hogy az EU-ban a termésmennyiség változásának hektikussága szempontjából nincs még egy olyan tagország, mint Magyarország. A rendkívüli különbségek oka egyrészt az éghajlat sajátossága, másrészt pedig az öntözés hiánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik