Üzleti tippek

Vihart kavart a szállodai toplista

A magyarországi szállodapiacon a fővárosi és nyugat-dunántúli hotelek számíthatnak üzleti sikerre – legalábbis a KSH legfrissebb adatai szerint. Ugyanakkor szakemberek szerint nem reális a most elvégzett rangsorolás.


A
közelmúltban megjelent toplistákból kiderül, hogy a fővárosi szállodák uralják a hazai piacot. A versenyben előkelő helyen szerepelnek a nyugat-dunántúli gyógyhotelek is. Mint Hegymegi János, a Horwat Consulting ügyvezetője elmondta, a KSH listája alapján nehéz az értékelés, hiszen ez csupán sorrendet közöl, konkrét számok említése nélkül. Ugyanakkor iránymutatásképpen elfogadható e rangsor.


A
Turizmus Panoráma szakfolyóiratban megjelent, szobafoglaltság alapján összeállított listából egyértelműen megállapítható, hogy az üzleti sikerben a hotel mérete alapvetően nem meghatározó – állítja a szakember -, ám a lánchoz való tartozás kiemelten fontos a szálló életében. Az egy szobára jutó bruttó árbevétel szempontjából a legeredményesebb tíz hotel a fővárosban található, ami azt mutatja, hogy a budapesti szálláshelyeken többet költenek a vendégek, mint vidéken.

H
ülvely István, a Hunguest Hotels Rt. vezérigazgatója szerint a lista üzleti szempontból nem értékelhető, csupán irányadónak, egyfajta népszerűségi rangsornak lehet tekinteni. Példaként említette, hogy több, 80-90 százalék közötti vagy e fölötti kihasználtságot produkáló, a Hunguest-lánchoz tartozó hotel is kimaradt a rangsorból. Egyéb értékelést nem lehet elmondani e rangsor alapján, hiszen egyéb fontos adatokat nem lehet megtudni az egyes hotelekről. Mint a vezérigazgató elmondta, a számokat nélkülöző listából nem derül ki, hogy mennyire profitábilisak a rajta szereplő szállodák.


A
Magyar Szállodaszövetségnél tömören úgy kommentálták a rangsort: érdekességnek jó, de szakmailag nem reális, nem elfogadható. Mint Kapolcsy Andrea alelnök jelezte, a fő gond az, hogy vegyes adatokból állt össze ez a lista, így van rajta több száz szobás fővárosi hotel, de szerepel benne tízszobás panzió is.


B
ár sok kritikát vált ki a lista, a Sárvári Gyógyfürdő Rt.-hez tartozó Vital Med Hotel előkelő helye öröm számunkra – mondta Vörös Imre, a társaság vezérigazgatója. A fürdő épületében kialakított 26 szobás hotel az idén várhatóan ötvenmillió forint körüli nyereséget termel, ami a befektetett kétszázmillióhoz viszonyítva nem rossz eredmény. Azt Vörös is megerősíti, hogy Sárvár földrajzi elhelyezkedése előny a vendégforgalmuk szempontjából. A hotelnek jók a foglaltsági adatai, emellett a nyitás óta vidéki viszonylatban kedvező, 17 ezer forintot meghaladó egy szobára jutó árbevételt produkált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik