Üzleti tippek

Együttműködés az erdélyi magyar vállalkozások érdekében

admin
admin

2004. 11. 24. 00:00

A gazdasági minisztérium szándéka az, hogy a romániai vállalkozások, mint fontos üzleti partnerek, átfogó képet kapjanak az Európai Unió működéséről – mondta Gilyán György, a GKM közigazgatási államtitkára beszélt kedden a tárca által indított uniós felkészítő-sorozat kapcsán.

Hozzátette: a belső piac szabályozásáról, a különböző szakmákkal szemben támasztott uniós követelményekről ugyancsak tájékoztatták a Romániában működő magyar vállalkozásokat.

Több mint háromezer magyar vállalkozás vett részt a képzésben

Kerekes Gábor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke közölte: a Kolozsváron egy évvel ezelőtt elindított EU-s felkészítő képzéssorozat 18 erdélyi helyszínen valósult meg a GKM-RMDSZ közös szervezésében, ahol mintegy 3 200 erdélyi magyar vállalkozás képviseltette magát.

Gilyán György szerint a gazdasági tárca ezzel is támogatja a partneri kapcsolatok és a vállalatközi együttműködés erősödését, az új regionális együttműködési formák gyakorlattá válását, a tőkepiaci kapcsolatok és új magyar befektetések térnyerését. Így minden remény megvan arra, hogy a magyarországi vállalkozóknak egyre több sikeres, megbízható és hosszú távú üzleti partnere lesz Erdélyben.

Az államtitkár elmondta, kedden értékelték a GKM és az RMDSZ között Kolozsvárott 2003. november 21-én miniszteri szinten aláírt együttműködési szándéknyilatkozatot, amelynek keretében indult el “Az EU házhoz jön” címmel a kkv-k uniós felkészítési programja Erdélyben.

Csaknem másfélszeresére nőtt a kétoldalú forgalom

Gilyán György emlékeztetett arra, hogy Románia Magyarország kiemelkedő kereskedelmi partnere, és fontos célterülete a magyarországi tőkebefektetéseknek. A tavalyi 1,7 milliárd amerikai dollárt meghaladó kétoldalú forgalom 40 százalékkal nőtt idén. Ezenbelül a magyar kivitel 41 százalékkal emelkedve 1,1 milliárd dollárt tett ki, míg behozatalunk 39 százalékos bővüléssel 600 millió dollárt ért el.

Romániában mintegy 4 700 magyar vállalkozás működik, amellyel Magyarország a hetedik legnagyobb külföldi tőkebefektető. A Romániában bejegyzett magyar cégek törzstőkéje 273,3 millió dollár volt 2004. június 30-án, amely a 13. helyet jelenti a romániai külföldi befektetők rangsorában. A legnagyobb magyar tőkebefektető Romániában a Mol, az OTP, a Richter Gedeon, a Dunapack és a Danubius.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.