Üzleti tippek

Befektetési tipp – Betétkamatok: csúcson

A csökkenő kamatok miatt érdemes kihasználni a lehetőséget, s 10 százalék feletti bankbetétben fialtatni pénzüket.

Ha javulnak a gazdaság makromutatói, a jegybank (MNB) – az augusztusi, majd az októberi után – újabb lépésekben csökkentheti alapkamatát, amit a kereskedelmi bankok is követnek majd egy-két hetes csúszással. Így pár hónapra még jelentős, kétszámjegyű kamatot érhetnek el azok a gyorsan döntő cégvezetők, akik lakossági bankbetétben helyezik el megtakarításaikat.

Az ősz második felében több bank is 10 százalék feletti kamatot kínálva „akciózott” betéteinél. Az ajánlatok mindegyike rövid távra – legföljebb 1–3 hóra – szólt. Féléves futamidőre már 5 millió forintos megtakarítás esetén is csak 9,5–9,75 százalék körüli, egy évre pedig 9,0–9,25 százalékosak voltak a legjobb ajánlatok.

A kamatcsúcsot jelentő 11 százalék két hitelintézetnél, az Erste Banknál és a HWB Express Takarékszövetkezetnél volt elérhető: előbbi 10 millió forint fölötti betétnél 3 hóra, utóbbi viszont már 500 ezer forinttól, igaz, csak 2 hónapos periódusra kínálja e lehetőséget. Három hónapra a K&H Bank már 1 millió forinttól 10,8 százalékos kamatot hirdetett, ugyanezért a lehetőségért 2 millió forinttól a Raiffeisen Bank 10,5 százalékot ajánlott. Két hónapra az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) 1 millió forinttól 10,35 százalék, 5 milliótól 10,5 százalékot nyújtott.

Egy hónapos futamidőre, már 1 millió forinttól a nyilvánvalóan újabb ügyfeleket gyűjteni akaró fiatal hitelintézet, a Bank of China kínálta 10,25 százalékkal a legjobb kamatot. E mértéket a CIB Bank 5 milliós befizetésnél „tartotta”. Egymilliós összegre a legkedvezőbb nagybanki ajánlatok – a CIB mellett a Magyar Külkereskedelmi Banké (MKB) és a Raiffeisen Banké – 9,75–9,8 százalék körüliek 1 hónapra.

Árfolyam-spekuláció

A magas MNB-kamat egyúttal erősíti – októberben egy euróra vetítve akár 245–247 forintos szinten tartva – a forint árfolyamát, miközben a szakértők akár pár hónapon belül 250–260-as árfolyamra számítanak. A várható forintgyengülés szép nyereséget hozhat a nemzeti fizetőeszközhöz kötődő határidős vagy opciós devizaügyleteknél. Ezeket csak minimum 100 ezer eurónál, azaz 25 millió forintnál vállalják be a brókercégek, bankok, de előzetes letétként ennek csak 5 százalékát kell elhelyezni.

A határidős (forward) ügylet keretében az ügyfél által most olcsón megvett eurót később magasabb – például 2005. januárra 254 forintos – árfolyamon fizetve veszik vissza a kereskedők, amin így eurónként akár 6–7 forint is nyerhető. Az ügylet kockázata az, ha nem gyengülne a forint, amire egyébként van esély.


Befektetési tipp – Betétkamatok: csúcson 1



 


 


 


 


 


 


 



*Október 17-i állapot **3 millió Ft-tól; ***1,5 millió Ft-tól
Forrás: hitelintézetek hirdetményei, Ü&S gyűjtés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik