Üzleti tippek

Bőséges az uniós szakirodalom

Az Európai Unió felépítéséről, működéséről számtalan kiadvány jelent már meg. Ezúttal a kis- és középvállalkozások számára is hasznos irodalomból böngésztünk.

1. Tankönyvek

A meglévő szakirodalom egyik legfontosabb csoportját alkotják a tankönyvek, amelyeket elsősorban a felsőoktatásban tanuló diákok számára írtak. Ezek a kiadványok általános és mélyreható szakismereteket is tartalmaznak. Aki kacérkodik a gondolattal, hogy megpályáz egy brüsszeli állást, annak az alábbi tankönyvek relevánsak:

– Balázs Péter: Az Európai Unió külpolitikája és a magyar–EU kapcsolatok fejlődése (Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 2002)
– Derek W. Urwin: A közös Európa (szerk.: Palánkai Tibor, Corvina Kiadó)
– Horváth Zoltán: Kézikönyv az Európai Unióról (Magyar Országgyűlés, 2002)
– Kende Tamás-Szűcs Tamás : Az Európai Unió politikái, (OSIRIS Kiadó, 2001)
– Palánkai Tibor: Az európai integráció gazdaságtana (Aula Kiadó 1995)

2. Ingyenes kiadványok

Sok ingyenes és egyben hasznos kiadvány szerezhető be több forrásból is. Az Európai Tájékoztatási Központok és Európai Információk Pontok leginkább rövid, összefoglaló jellegű füzeteket tartanak. Az Euro Info Service, az Európai Unió kiadóhivatala kiadványainak hivatalos magyarországi terjesztője adja ki – többek között – magyar nyelven a Hivatalos Lapot (Official Journal), amely minden új jogszabályt, pályázati felhívást stb. tartalmaz. Az ITDH Euro Info Központ kifejezetten a kis- és középvállalkozásokra koncentrálva segít a kibővült európai uniós piacon való boldogulásban. A www.stratek.hu weboldalról pedig letölthetőek az úgynevezett Európai Füzetek és az Európai Tükör sorozat példányai, amelyek különböző témákra koncentrálva, elismert szakértők tanulmányainak a segítségével vezetik be az olvasót az Európai Unió világába.

3. Az Európai Unió támogatási rendszere és pályázatai

Az egyes, e témákban megjelenő kiadványok legtöbbje egy adott támogatási forrásra koncentrál. Hasznos kézikönyv „Az Európai Unió Strukturális és Előcsatlakozási Alapjai” (Forman Balázs, Interpress Kiadó), amely a magyar és európai regionális támogatási rendszert mutatja be. Kiemelendő a könyvpiac egyik újdonsága, az „Európai Uniós pályázatok Kézikönyve” – amelyet Bodó Balázs szerkesztett, az Európa Média Kht. adott ki –, amely nemcsak valamennyi európai uniós programot, pénzügyi alapot tárgyalja egységes szerkezetbe foglalva, hanem segítséget nyújt az első önálló pályázat elkészítéséhez is mind a Közösségi Programokra, mind a Strukturális Alapok pályázataira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik