Üzleti tippek

Ökoturizmus, gasztronómia, sport – a jövő turisztikai trendjei

Szeptember 27-én ünneplik az Idegenforgalom Világnapját, amelynek megtartásáról a turizmus vezető iparággá fejlődésének elősegítése céljából 1975-ben megalakult Idegenforgalmi Világszervezet döntött. A szervezet a jövő turizmusának képét vázolta.

Az elmúlt évtizedek statisztikái azt tükrözik, hogy a turizmus a világgazdaság egyik legtartósabban és legdinamikusabban fejlődő ága, még akkor is, ha a tendenciát – azaz az utazási kedvet – megzavarják a terrortámadások és az egyes országokat sújtó gazdasági nehézségek. Tavaly a német turisták visszaszerezték első helyüket az amerikaiaktól a világ idegenforgalmi ranglistáján, ők költötték a legtöbbet utazásra.

Növekedhet a belföldi turizmus szerepe

A WTO előrejelzése szerint a világ idegenforgalmában a későbbiekben komoly visszaesés nem várható; valószínűleg a turisták közelebbi úti célokat választanak, és növekedik a belföldi turizmus. Új tendenciák jelentkeznek: növekvő hangsúlyt kap a kaland- és a hivatásturizmus, valamint az ép természeti környezet (ökoturizmus), a sajátos hobbyk, téli és egyéb sportok, az ismeretszerzés, az egészség megőrzése, a gasztronómia. A turizmusban résztvevők átlagéletkora világszerte emelkedik, a nyugdíjasok mind nagyobb mértékben veszik igénybe.

Többen érkeznek Ázsiából és Amerikából

A XXI. században Ázsia idegenforgalma fejlődik majd a leggyorsabban, 2020-ra Kína válik a világ első számú idegenforgalmi célpontjává és évi 100 millió turistájával a világ negyedik legnagyobb küldő országa lesz. A Magyar Turizmus Rt. ezért Kínát kiemelten kezeli. Idén az első félévben egyébként az Európán kívüli földrészek mindegyikéről megélénkült a kereskedelmi szálláshelyekre irányuló forgalom. Az Ázsiából érkező vendégek kétharmadával, az amerikai földrészről érkezők negyedével több éjszakát vettek igénybe, mint 2003 első félévében.

Keveset költenek a Magyarországon nyaraló külföldiek

A magyar idegenforgalom részesedése a világforgalomból 2-3 százalék, a bevételekből viszont még 1 százalékkal sem részesedünk. Kevés a turisták költése, rövid az itt tartózkodás ideje, inkább a tranzit forgalom nagyobb.

Magyarország ugyanakkor kiváló adottságokkal rendelkezik termál- és gyógyvízek tekintetében. Ezret is meghaladja a 30 fok feletti vizet, többnyire gyógyvizet adó kutak száma. Tapolcán található Európa legnagyobb barlangfürdője, Hévízen a világ második legnagyobb melegvizű tava. A gyógyturizmuson kívül hazánk adottságai lehetővé teszik a világban egyre népszerűbb falusi turizmus , a konferenciaturizmus, a gasztronómiai turizmus, ezen belül a borturizmus fejlesztését.

A 2004 és 2006 közötti időszakban az Európai Unió támogatási alapjaiból összesen 20 milliárd forint fejlesztési forrás áll a magyar turizmus rendelkezésére. Pál Béla turizmusért felelős államtitkár szerint az Európai Unió 2007 és 2013 közötti finanszírozási időszakában ezek a források hét-nyolcszorosukra nőnek, ami 140-160 milliárd forint pluszt jelent a magyar turizmusfejlesztés számára.

Magyarország az Európai Bizottsággal és a holland elnökséggel együttműködve október 15-16-án Budapesten rendezi meg a III. Európai Turizmus Fórumot . A tanácskozáson 36 ország több száz idegenforgalmi szakembere vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik