Üzleti tippek

Magyar mezőgazdasági kifogások az Európai Parlamentben

Tartósnak ígérkeznek a régi és az új tagállamok közötti különbségek a mezőgazdaságban, mivel az Európai Unió egyre szűkmarkúbb a támogatásokat illetően – vélte az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának e heti brüsszeli ülésén Tabajdi Csaba.

Az EU közös agrárpolitikájának aktuális problémáiról folytatott bizottsági eszmecserében felszólalva a magyar képviselő emlékeztetett: a döntéshozó uniós szerv, a tanács azt tervezi, hogy egymilliárd euróval csökkenti a jövő évi költségvetés mezőgazdasági kiadásait, miközben az Európai Bizottság eredeti javaslata nem éri el a költségvetés hatéves kerettervében meghatározott felső szintet. Az ülésen a parlamenti bizottság tagjai kérdéseket tettek fel Franz Fischlernek, az Európai Bizottság mezőgazdasági felelősének.

Tabajdi Csaba ennek során külön kiemelte a gabonaszektor nehéz helyzetét. Rámutatott: az idén rekord gabonatermés volt az unió új tagországaiban, közel 60 százalékkal több, mint tavaly. Az Európai Uniónak így jelentős többlet elhelyezéséről kell gondoskodnia. Mint mondta, Magyarország például 4 millió tonnát készül felajánlani közösség intervencióra, és ezt az unió köteles lesz átvenni. Ez komoly tárolási nehézségeket okoz a magyar termelőknek, de az EU-nak is rosszabb, mert többe kerül, mint ha már most az exporttámogatások növelésével mentőövet dobna a gazdáknak. A problémát Tabajdi szerint a támogatott export növelésével és intervenciós raktározással lehet megoldani.
Fischler a szabályok betartására hivatkozva kitérő választ adott a magyar felvetésre.

Tabajdi Csaba és Harangozó Gábor (MSZP) közös, a gabona exporttámogatását célzó költségvetési módosító indítványát mindazonáltal a mezőgazdasági bizottság elutasította.

Fischler a meghallgatáson jelezte: az európai cukorrendtartás reformját feltétlenül szükségesnek tartja, és úgy gondolja, hogy arra a jelen tervezet megfelelő megoldást kínál. Több képviselő, köztük spanyolok és lengyelek ugyanakkor jelezték: a jelenlegi cukorreform-tervezet szerintük átgondolatlan, és katasztrofális következményekkel járhat az egész európai cukortermelésre nézve. Amennyiben az Európai Bizottság jelenlegi javaslata alapvető változtatások nélkül valósul meg, több tagországban, így Magyarországon is rövid- vagy középtávon megszűnhet a cukorrépa-termesztés és cukorgyártás. Ez a magyar képviselő szerint elfogadhatatlan, és ellentmond a csatlakozási tárgyalások során rögzített alapelvnek, amely az ágazat hosszabb távú fennmaradását vetítette előre.

Tabajdi Csaba elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy az EU régi tagállamai kettős mércével mérnek. Míg egyfelől a szabályok és megállapodások szigorú betartását kérik számon az új tagállamokon, másfelől saját korábbi ígéreteiket nem teljesítik. A koppenhágai csatlakozási megállapodás megkötésekor például szó sem volt a cukorszabályozás reformjáról. Tabajdi Csaba hangsúlyozta: a mezőgazdasági csatlakozás feltételrendszere a csatlakozások lezárása óta módosult, nehéz helyzetbe hozva ezzel a tíz új tagállamot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik