Üzleti tippek

A magyar cégek versenyképessége lassan javul

A magyar vállalatok versenyképességi helyzete nem drámaian gyenge, de érdemi változás nem következett be az elmúlt években, a fejlődés nagyon lassú – mondta Chikán Attila, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.


A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Világgazdaságtan tanszék mellett működő kutatóközpont legfrissebb, a magyar vállalati szféra versenyképességét bemutató felmérésének eredményeiről Chikán Attila elmondta: “az általunk alakítható környezet kedvezőtlen”. A kutató, volt gazdasági miniszter szerint a magyar cégek európai uniós csatlakozással kapcsolatos felkészültségében komoly problémák vannak. Hosszú távú innovációs politikára lenne szükség a versenyképesség javulásához – hangsúlyozta.

Az idén április-június között készített felmérés során összesen 1.300 önálló jogi személyiségű ötvennél több főt foglalkoztató céget kerestek meg. Az elemzés adatbázisát 301 vállalat 1.204 vállalatvezetőjének értékelhető válaszai adták. Chikán Attila elmondta: a felmérés szerint a cégeket leginkább a belpiaci bizonytalanság zavarja, a legjobban növekvő bizonytalansági tényezőnek pedig az ország európai uniós csatlakozását tartották. A hátráltató tényezők között kiemelték a cégvezetők a gazdaságpolitikát, a kormány politikáját, a gazdasági helyzetet, a pozitív tényezők között első helyen említették a monetáris politika stabilitását. Chikán Attila közölte: a felmérés szerint a cégek úgy érzik, hogy a kormány döntéseit sok esetben rövid távú politikai kényszerek határozzák meg.

A válaszadó cégvezetők harmada úgy vélekedett, hogy az uniós csatlakozás tevékenységükre nem gyakorol érdemi befolyást. A cégek több mint fele egyáltalán nem változtatott stratégiáján a csatlakozás miatt, mintegy 40 százalékuk kis mértékű módosítást hajtott végre, és csupán 8,5 százalékuk gondolta úgy, hogy változtatni kell, hiszen érdemben befolyásolja tevékenységüket az integráció.

A cégvezetők ugyanakkor optimisták a csatlakozás okozta kilátásokkal kapcsolatban. Mint az igazgató elmondta, a felmérés során az is kiderült, hogy ez az optimizmus “inkább érzelem, mint tartalom”. Chikán Attila szerint további információkkal kell ellátni a cégeket, a “vállalatoknak pedig ébredniük kellene”. A hátráltató tényezők közül Chikán Attila az inflációt, a kamatszintet, az áfa-szabályozást, valamint az államháztartási hiány nagyságát említette.

A felmérésből kiderült az is, hogy a cégek nem elsősorban a magyar gazdaságpolitikai ingadozásokhoz, hanem a világgazdasági változásokhoz igazítják stratégia-váltásaikat. A legnegatívabb tényezőként az innovációval kapcsolatos lemaradást említette a kutató központ igazgatója. Mint mondta, a felmérés szerint a vállalatok pontosan érzékelik, hogy a k+f ráfordításokban lemaradnak versenytársaik mögött, ennek fő okaként a finanszírozási források hiányát jelölték meg. A cégek az innováció fejlesztésében való állami szerepvállalást nagyon fontosnak tartják – mondta Chikán Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik