Üzleti tippek

Felügyeleti figyelmeztetés a szövetkezeti szektorban

A szövetkezeti hitelintézetek tőkehelyzete, prudens működése és ezen keresztül az ügyfelek megtakarításainak biztonsága szempontjából alapvető kockázatot hordoz, hogy egyes, tőkebefektetéssel foglalkozó személyek, vállalkozások, befektetői körök tulajdonosként kívánnak belépni takarékszövetkezetekbe – hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján publikált közleményében.

A felügyelet a közelmúltban többször is észlelt részjegyek megszerzésére irányuló törekvést, szindikátusi szerződések létrehozásával. E szerződésekben a tagként belépő befektetők fenntartják maguknak az irányító és ellenőrző testületekben a tagok többségének kijelölési jogát. Ennek révén – adott esetben az engedélyezési eljárás kikerülésével – döntő irányítási joghoz, a hitelintézeti törvény szerinti befolyásoló részesedéshez jutnak a szövetkezetben.

A befektetői köröknek ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy befektetési céljaikhoz igazítsák a takarékszövetkezet üzletpolitikáját. A szövetkezeti hitelintézetek motivációja a tőkehelyzet stabilizálása és az eredményesség növelése lehet. A felügyelet szerint azonban veszélyeket rejt magában, ha a szövetkezet jegyzett tőkéjének jelentősebb hányada egy körnél koncentrálódik, ugyanis a befektetői csoport esetleges kilépése, s az ezzel együtt járó pénzkivonás folytán megrendülhet a szövetkezet tőkehelyzete.

A felügyelet ezt a törekvést – ami ellenkezik a szövetkezeti eszmével, a szövetkezeti és a hitelintézeti törvény szellemével – egyértelműen nemkívánatosnak tartja és valamennyi jogszabály adta eszközével fel fog lépni ellene – áll a PSZÁF közleményében. A szövetkezeti hitelintézeteknek jelentős szerepük van a vidéki lakosság pénzügyi szolgáltatásokkal való ellátásban. A felügyelet negyedéves jelentése szerint március végén 182 szövetkezeti hitelintézet – közülük hat hitelszövetkezet, a többi takarékszövetkezet – működött Magyarországon, összesített mérlegfőösszegük március végén 946,2 milliárd forint, összesített saját tőkéjük 63,5 milliárd forint volt.

A hitelintézeti törvény szerint szövetkezeti hitelintézet jegyzett tőkéjében a magyar állam, az intézményvédelmi és a betétbiztosítási alap kivételével egy tulajdonosnak sem lehet 15 százaléknál nagyobb részesedése. A természetes személy tulajdonosok esetében a közeli hozzátartozókkal együtt birtokolt, illetve gyakorolt tulajdoni vagy szavazati jogot egybe kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik