Üzleti tippek

Makrogazdasági stabilitást várnak az új kormánytól a vállalkozók

Öt vállalkozói érdekképviselet azt várja az alakuló kormánytól, hogy olyan programot alkosson, amelyik erősíti a gazdaságban megindult pozitív folyamatokat, javítja az ország versenyképességét, ugyanakkor rövid és hosszú távon is biztosítja a makrogazdasági stabilitást.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Bankszövetség, a Joint Venture Szövetség valamint a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága kedden juttatta el az MTI-hez azt a közleményét, amelyik szerint az új kormányprogramnak a magyar gazdaság valós tehervállaló képességéhez kell igazodnia. A vállalkozói szféra szerint a programban változásra, szemléletváltásra, egyértelműen kijelölt prioritásokra, határozott irányításra, gazdasági hozzáértésre, és a gazdaság szereplőivel folytatott párbeszédre, együttműködésre van szükség.
A gazdaság szereplői azt várják a kormányzattól, hogy a reálszférára vonatkozó döntéseket mentesítse a politikától, a politikai ígéreteknél és a döntéshozatalnál pedig vegye figyelembe a gazdasági realitásokat és közgazdasági törvényszerűségeket.

Kívánatosnak tartanák, ha a társadalmi-gazdasági életben átláthatóvá válna a szabályozás, és kiszámíthatóvá tennék a változásokat. Ezért azt kérik az új kormánytól, hogy a vállalkozói szféra bevonásával határozza meg és tegye közzé a szabályozási változások feltételeit, valamint a feltételekben való elmozdulás esetén a beavatkozás paramétereit. A vállalkozók azt is kérik az új kormánytól, hogy a tervek kidolgozásában a koncepcionális szakasztól kezdve biztosítsa a gazdaság és a társadalom meghatározott érdekcsoportjainak részvételét, érdemben vonja be a gazdasági élet érdekérvényesítő szervezeteit a gazdasági környezetet meghatározó döntésekbe, továbbá teremtse meg a minőségi szolgáltatásokat nyújtó, az állami feladatok ellátására szorítkozó, takarékos, teljesítményelven működő közszféra kialakításának törvényi feltételeit.

Az öt vállalkozói érdekképviselet közleménye utal arra is, hogy 2003 harmadik negyedévétől viszonylag kedvező tendenciák érvényesülése tapasztalható a magyar gazdaságban, ami rövid távra megalapozhatja a külső és belső egyensúlyi folyamatokat, az infláció javulását, illetve visszafogottabb emelkedését, s a kamatok további csökkentését.
Véleményük szerint hosszabb távon azonban más a helyzet, hiszen a nagyléptékű gazdasági reformok még mindig váratnak magukra.
A gazdaság szereplői azt várják a jegybanktól és a monetáris tanácstól, hogy a fent megfogalmazott prioritásokat támogassa és helyezze a monetáris politika középpontjába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik