Üzleti tippek

Területalapú és állattenyésztési támogatások

A területalapú támogatásokat néhány hét alatt 210 ezer Magyarországon regisztrált gazdálkodó igényelte, állattenyésztési támogatásokra 3300 gazdálkodó jelentkezett – nyilatkozta újságíróknak Németh Imre földművelésügyi miniszter pénteken Bonyhádon.

“Ezek a számok nem azt mutatják, hogy a gazdálkodók nem tudják, mit kellene csinálni” – mondta a tárca vezetője arra reagálva, hogy a gazdák gyakran információhiányra panaszkodnak. Megállapította ugyanakkor, hogy “gyökeresen megváltozott a feltételrendszer az idei évben, a jogi háttér is változott”, át kellett venni európai uniós rendeleteket és irányelveket. “Ez komoly tanulási folyamat”, hát még azoknak a gazdálkodóknak, akik nehezebben jutnak információhoz – fűzte hozzá.

A miniszter állategészségügyi és állattenyésztési bonyhádi fórumon kijelentette: megállapítható, hogy “az Európai Unióban nem csak a szántóföldi növénytermesztőknek terem babér, hanem az állattenyésztőknek is lesznek lehetőségeik”.

Az elmúlt évben az egekbe szökő takarmányárak és a kedvezőtlen piaci tendenciák következtében az állattartók óriási próbatételnek voltak kitéve – ismerte el a miniszter. Kifejezte meggyőződését, hogy a legtöbb ágazat a kormány segítségének köszönhetően túlvan a nehézségeken.

A sertésfelvásárlási árak szépen alakulnak, a baromfipiacon is egy felfelé ívelő szakasz kezdődik, ha megtörténik az átrendeződés – állapította meg a tárca vezetője hozzátéve, hogy a tejtermelés fellendülésében is biztató jeleket lát. Ezzel utóbbi területhez kapcsolódva a legörömtelibb hírnek nevezte, hogy “Magyarországon keresleti tejpiac kezd kialakulni”, s kifejezte meggyőződését, hogy az év második felében “ez az iram még inkább fokozódni fog, s ez felfelé fogja húzni az árakat”.

“Bekövetkezik az, amit mondtunk, hogy regionális szinten egy piaci kiegyenlítődés fog végbemenni, természetesen ez azt jelenti, hogy a tejtermelők is kiszámíthatóbb jövedelemre fognak szert tenni” – szögezte le Németh Imre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik