Üzleti tippek

Több mint 100 milliárd az agrár- és vidékfejlesztési programra

Eddig mintegy 150 pályázati anyag érkezett az agrártárca Agrár és vidékfejlesztési operatív programjára. A Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó pályázati programra összesen 105 milliárd forint fordítható.
Magyarország uniós csatlakozását követően megtartotta első hivatalos ülését a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium monitoring bizottsága, ahol jóváhagyták az SAPARD-pályázatok folytatásaként, az Agrár és vidékfejlesztési programot (AVOP) – mondta Németh Imre szakminiszter a keddi sajtótájékoztatóján.

Az AVOP támogatási kerete három évre összesen 105 milliárd forint, amelynek jelentős részét az Európai Unió biztosítja. A programra eddig 146 pályázat érkezett be, a pályázók 5,5 milliárdos fejlesztéshez 2,9 milliárd forintnyi támogatást kértek – tette hozzá a miniszter.

Az érintett szakterületek: mezőgazdasági beruházások, halászati ágazat strukturális támogatása, fiatal gazdálkodóknak induló támogatás, szakmai továbbképzés és átképzés, mezőgazdasági termékek feldolgozásának és értékesítésének fejlesztése, vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítése, mezőgazdasághoz kötődő infrastruktúra fejlesztése, valamint falufejlesztés és – megújítás, a vidéki tárgyi és szellemi örökségének védelme és megőrzése.

A SAPARD-pályázatok jelentős részét már feldolgozták

Április végéig 8 827 SAPARD-pályázatot adtak be a gazdálkodók. Amíg ezeket a pályázatokat el nem bírálják – vagyis amíg a SAPARD le nem zárul -, addig egy brüsszeli döntés értelmében nem kezdődhet el az AVOP-pályázatok kiértékelése, valamint az új szerződések megkötése.

Ez előreláthatóan augusztus végére várható, hiszen az előcsatlakozási programra benyújtott pályamunkák 98 százalékát már feldolgozták, és a források jelentős részét – 83 százalékát – már felhasználták, több mint 45 milliárd forint kifizetésére kötöttek szerződést.Az AVOP-ra beérkezett pályázatokat egy 42 tagú irányítóhatóság fogja elbírálni – mondta Nyújtó Ferenc, az FVM helyettes államtitkára.

Az uniós költségvetésből összesen 136,1 milliárd jut a közvetlen támogatásokra és három társfinanszírozású programra: a már kifutó SAPARD-ra, a meghirdetett AVOP-ra, valamint a Nemzeti vidékfejlesztési támogatásra (NVT). A hazai költségvetés a már említett három társfinanszírozású programra, a nemzeti támogatási konstrukciókra és a közvetlen területalapú támogatások nemzeti kiegészítésére 154,2 milliárd forintot szán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik