Üzleti tippek

Gépjármű- felelősségbiztosítás: uniós kiterjesztés

admin
admin

2004. 06. 03. 00:00

Könnyebb lesz a Közösségen belül elszenvedett károkból eredő igények érvényesítése.
A kormány szerdán döntött az új gépjármű- felelősségbiztosítási rendeletet, amely bevezeti azokat az intézményeke (kárrendezési megbízottak, Kártalanítási Szervezet), amelyek segítségével a tagállamok állampolgárai könnyebben juthatnak kártalanításhoz az EU más tagállamainak területén elszenvedett balesetek esetén.

A kárrendezési megbízott a biztosító más tagállamban működő megbízottja, aki a biztosított gépjármű üzemeltetése kapcsán felmerült kárigényeket a károsult lakóhelye (székhelye) szerinti tagállamban kezeli és rendezi. A Kártalanítási Szervezet feladata a belföldi károsult más tagállamban elszenvedett kára kapcsán a kárigények elbírálása és kielégítése a rendeletben meghatározott esetekben.

Az új szabályozás értelmében létrejönnek a határon átnyúló szolgáltatás keretében végzett gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenység feltételei,
így a más a tagállamok területén székhellyel rendelkező biztosítók is terjeszthetik a magyar jogszabályoknak megfelelő termékeiket, amennyiben tevékenységüket bejelentették a PSZÁF-nál, és kijelölték a Magyarországon lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező kárképviselőjüket.

Fontos azonban tudni, hogy a külföldön megkötött felelősségbiztosítás a fenti feltételek megléte nélkül nem jelenti a kötelező biztosítás meglétét.
További változás, hogy a bonus kedvezmény a korábbi egy év helyett két éven belül érvényesíthető.

Ezenkívül, a más tagállamból származó kártörténeti igazolás a magyarországi biztosítók által kiadott igazolással azonos elbírálás alá esik. Például, ha egy osztrák rendszámú gépjármű tulajdonosa
Magyarországra hozza autóját, és magyar rendszámot kap, akkor kérelmére a korábbi kártörténetét úgy kell figyelembe venni, mintha magyar biztosítása lett volna.

Az új rendelet 2004. július 1-én lép hatályba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.