Üzleti tippek

Szövetkezeti reneszánsz várható

A multinacionális cégek támasztotta éles verseny miatt várhatóan egyre többen alapítanak szövetkezetet Magyarországon. A tagok kölcsönös segítségnyújtásán alapuló társasági forma reneszánszát felgyorsíthatja az új szövetkezeti törvény is.

A szövetkezetek reneszánsza várható Magyarországon, amelyhez a kormány megfelelő szabályozással és a partnerség kialakításával minden segítséget megad – mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter csütörtökön.

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége (ICA) 1904-ben Budapesten megtartott hatodik kongresszusának centenáriumi megemlékezésén Kiss Péter elmondta: az érdekképviseletek és a kormány részvételével tavaly megalakult szövetkezetpolitikai kollégium elkezdte a várhatóan 2005 végén hatályba lépő egységes szövetkezeti törvény kidolgozását. A jogszabály jelentősen hozzájárulhat Magyarország gazdasági versenyképességének növeléséhez.

A kancelláriaminiszter utalt arra, hogy 15 évvel a rendszerváltás után vissza kell adni a szövetkezetek súlyát, rangját, és új, ideológiamentes képet kell kialakítani róluk. A Miniszterelnöki Hivatal párbeszédfórumot indított a szövetkezetekről a Kormányzati Portálon , a honlapon a szövetkezetekkel kapcsolatos legfontosabb dokumentumok is megtalálhatóak.

Kiss Péter úgy vélekedett, hogy a szövetkezeti forma az összes gazdálkodó szervezet közül a legközelebb áll az emberi természethez, mivel azt az állampolgárok önkéntesen és egymás segítésére hozzák létre. A szövetkezetek a globalizálódó világgazdaságban is esélyt kínálnak a multinacionális cégekkel szemben – tette hozzá.
Szorosabb kapcsolat a törvényhozás és a szövetkezetek között
Szili Katalin a fórumon közölte, az agrárium és a szolgáltatás területén lesz jövőjük a szövetkezeteknek, mivel ellensúlyt képezhetnek a multinacionális vállalatokkal szemben.

Az Országgyűlés elnöke a hat országos szakszervezeti szövetség vezetőjét is fogadta a Parlamentben. A házelnök a megbeszélésen kijelentette, szorosabbra kívánja fűzni a törvényhozás és a szakszervezetek kapcsolatát. Hozzátette, lehetőséget szeretne biztosítani arra, hogy a szakszervezetek minden ülésszak előtt megismerhessék a jogalkotási programban szereplő törvényeket, s a számukra fontos jogszabályokról véleményt formálhassanak.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának soros elnöke elmondta: 15 év óta nem járt szakszervezeti küldöttség az Országgyűlés elnökénél. Fontosnak nevezte azt a lehetőséget, hogy a szakszervezetek az eddigieknél jobban bekapcsolódhatnak a jogalkotási munkába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik