Üzleti tippek

Egy sikeres hazai projekt – elektronikus temető készül

admin
admin

2004. 04. 02. 00:00

Az „elhunyt" számítógépek, mobiltelefonok száma egyre jobban növekszik nálunk is, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy hazai vállalkozások először nyertek pénz közösségi programból számítástechnikai és elektronikai hulladékok újrahasznosításához. A projekt másfél millió eurós költségvetésű, amelynek felét az unió állja.

A projekt célja:
– az egyre nagyobb gondokat okozó számítástechnikai és mobil-telekommunikációs hulladékok szelektív gyűjtési rendszerének kialakítása,
– demonstrációs jelleggel, újrahasznosító-szétszerelő üzem építése Magyarország elmaradott, északkeleti régiójában,
– a szelektív gyűjtés és újrahasznosítás, ezáltal a környezetterhelés nagymértékű csökkentése,
– a veszélyes hulladéknak számító mobil- és PC akkumulátorok környezetbe kerülésének megakadályozása,
– a környezettudatos gondolkodás erősítése a lakosság részéről.

Az Európai Unió környezet- és természetvédelmi projekteket támogató LIFE-III Közösségi Programja 2003-ban fogadta el a Hazai Térségfejlesztő Rt., a Geonardo Kft. és az Atlas Szövetkezet által benyújtott IT-RECYCLING nevű projektet. A siker azért is örömteli, mert hazai vállalkozások korábban sohasem nyertek pénzt uniós program révén számítástechnikai és elektronikai hulladékok újrahasznosításának megvalósítására és a kapacitások bővítésére. A projekt elkészítését a többéves uniós tapasztalattal rendelkező Geonardo Kft. irányította, a szakmai végrehajtásban a koordinátor, Hazai Térségfejlesztő Rt. mellett az ATLAS Szövetkezet vesz még részt aktívan. A projekt összköltségvetése meghaladja a másfél millió eurót, amelyből az Európai Unió közel 50 százalékot áll.

Az élettartamuk végére ért számítógépek, monitorok, háztartási gépek – „barna”, illetve „fehér” áruk (szórakoztatóelektronikai, illetve háztartási gépek) – elhelyezése világszerte egyre nehezebb környezetvédelmi feladat. Becslések szerint 2-3 év múlva 100-300 millió „elhunyt” számítógép lesz világszerte. Ehhez jön a számtalan elektronikus-elektromos háztartási gép. Ráadásul évről évre rövidül a különböző gépek életciklusa. Az unióban jelenleg körülbelül évi hatmillió tonna elektromos hulladék képződik (ami a teljes hulladékmennyiség 3-4 százaléka), de két éven belül túljuthat az évi 10 millió tonnán. Ha ezt a hulladékmennyiséget az eredeti műszaki szerkezetében, alakjában egy helyre hordanánk, akkor 1 km2 területet 10 m magasságig tölthetnénk fel. Évről évre ennyi veszélyes hulladékot kellene kezelni. Még elkeserítőbb lenne, ha ezen hulladékok kommunális hulladékok közé, vagy egyszerűen csak a városok körül szétszórva lelnék végüket, elkerülhetetlen környezeti szennyeződéseket okozva.

Jelenleg Magyarországon több mint hétmillió mobiltelefon és körülbelül 1,5 millió személyi számítógép, illetve egyre több laptop van mindennapi használatban. A számítógépek mintegy 80 százalékát irodák, hivatalok használják. Az elhasználódott elektromos és elektronikus termékek mennyiségét évente 70 000 – 100 000 tonnára becsülik, de egyes számítások szerint ez az érték elérheti a 200 000 tonnát is. A hulladék mennyisége évente legalább 15–20 százalékkal nő. Mivel a régi számítógépek egy részét továbbadják, jelenleg 100 000 körülire tehető a hulladékká válók száma. Hasonló mennyiségű potenciális hulladékot jelentenek a gyorsan elavuló mobiltelefonok is: becslések szerint a következő években csaknem 1 millió mobiltelefon és a hozzájuk tartozó, veszélyes hulladéknak minősülő akkumulátor válik feleslegessé. Biztosra vehető, hogy a következő években ugrásszerűen nő majd az elektronikai hulladék mennyisége. A folyamat gyorsulásához a PC-k életciklusának lerövidülése is hozzájárul: a technológia fejlődésével a cégek egyre gyorsabban cserélik le gépparkjaikat. A gyorsan elavuló gépeket a tehetősebb cégek 2–3 évente, a háztartások, a hivatalok 5–6 évente cserélik le.

Uniós előírások a hulladékkezelésre

Az Európai Unióban már készen állnak az elektromos és elektronikus javak (EE) hulladékkezelésének elvei, amelyek a gyártók és a forgalmazók közös felelősségévé teszik a kiöregedett készülékek szervezett begyűjtését és újrahasznosítását. Az Európai Parlament 2002 folyamán elfogadta az elektromos és elektronikus hulladékokról szóló direktívát (WEEE Directive, 2002/96/EC), amely kötelezi az elektromos eszközök gyártóit az életciklusuk végére érkezett készülékek feldolgozásának finanszírozására.

A direktíva értelmében a gyártók egyénileg felelősek az általuk 2005. augusztus 13-a után gyártott berendezésekért, míg a korábban piacra került eszközök hulladékairól közösen kell gondoskodniuk. A következő fontos határidő 2006. december 6-a. Erre az időpontra az EU tagországoknak el kell érniük a lakosonként évente begyűjtendő átlagosan 4 kg elektronikai hulladék mennyiséget.
A számítástechnikai és a mobiltelefon-hulladékok kezelését illetően a hazaihoz hasonló a helyzet a többi közép-kelet-európai országban is. A 2004-től több lépcsőben életbe lépő direktíva már érinti a 2004-ben csatlakozó országokat is, valamennyinek fel kell készülnie az elektronikus hulladékok kezelésére. Egy sikeres magyarországi környezetvédelmi projekt példaértékű lehet a szomszédos országoknak.

Két térségben lesz a projekt


A projekt 7 munkaprogramból áll:
1. Projektmenedzsment
2. Források feltárása
3. Tanulmányok készítése, engedélyek begyűjtése
4. Begyűjtés, hulladékgyűjtő infrastruktúra kialakítása
5. A bontás és a frakcionálás technológiájának a kialakítása
6. Feldolgozás és újrahasznosítás
7. Eredmények közzététele, lakossági tudatformálás

A projekt Magyarország két, – arculatában és gazdasági-társadalmi szerkezetében – különböző térségében valósul meg. A hulladék elsődleges származási helye az ország fővárosa és vonzáskörzete: itt lesz a begyűjtés és a szállítás rendszere. A projekt másik fő eleme az ország észak-keleti régiójában valósul meg, ahol a begyűjtött hulladék kezelése – bontása, feldolgozása, esetleges újrahasznosítása – történik majd.
A közép-magyarországi régió választását az indokolta, hogy itt képződik arányában a legtöbb számítástechnikai és mobiltelefon-hulladék. Az észak-keleti régió régi hagyományokkal rendelkező, válságban lévő, rehabilitációra váró ipari térség, amely a nagy munkaerő-igényes környezetvédelmi ipar számára megfelelő infrastruktúrát jelent.

A projekt fő célja, hogy kiépüljön a központi régióban keletkező számítástechnikai és mobiltelefon-hulladék teljes körű begyűjtési és szállítási rendszere. Kiemelt célkitűzés az is, hogy ezen hulladék teljes körű kezelése egy olyan térségben valósuljon meg, ahol a munkahelyek megteremtésével, a környezetvédelmi technológia megjelenésével az ipar szerkezete új funkciókkal gazdagodik, rehabilitációja elkezdődik, és lehetőség nyílik a válságból való kilábalásra. A projekt megvalósítása az Európai Unióban megfogalmazott, az elektromos és elektronikus hulladékokról szóló direktívának megfelelően történik, elősegítve így a csatlakozáshoz szükséges feladataink megvalósítását. A projekt által létrehozandó újrahasznosító üzem hosszú távon 20–40 ezer tonna/év kapacitással működhet, hozzájárulva ezzel a WEEE Direktíva előírásainak magyarországi betartásához.

A projekt fontos részét képezi a gazdálkodási rendszer kiépítése mellett a lakosság környezettudatos nevelése, az ismeretek hatékony terjesztése. Ennek keretében kiadványok – nyomtatott, elektronikus – megjelentetésére, elektronikai lomtalanítási akciók szervezésére, lakossági fórumok, kiállítások, valamint szakmai workshopok, tájékoztatók megrendezésére kerül sor.

3 cég a konzorciumban

A projekt megvalósításában 3 magyarországi cég vesz részt. A konzorcium mind a szakmai, mind a gyakorlati oldalról képes kialakítani, majd működtetni a számítástechnikai és mobiltelefo-hulladékok teljes körű hasznosításának rendszerét, üzemvitelét. A három szervezet képes koordinálni egy jelentős tudatformálást kívánó háttérmunkát is, mégpedig a civil szerveződéseken keresztül.

A Hazai Térségfejlesztő Rt., mint kedvezményezett/koordinátor jelentős tapasztalattal rendelkezik a környezetvédelem, a területfejlesztés és -rendezés, az energiagazdálkodás, valamint szociális fejlesztések területén. Szakértői és tanácsadói tevékenysége révén szoros kapcsolatot alakított ki mind helyi, mind megyei önkormányzati szinten. Szakemberei aktívan részt vesznek a tervezésben, a felmérésekben és a területfejlesztési feladatok elvégzésében. Az Atlas Tervező és Szolgáltató Szövetkezet a környezetvédelem egyik elismert hazai cége. Magas képzettséggel és gyakorlattal rendelkező szakemberei, valamint hazai és nemzetközi kapcsolatai révén alkalmas arra, hogy megszervezze, és kialakítsa a projektben tervezett gazdálkodási rendszert valamennyi elemében. A GEONARDO Környezetvédelmi, Térinformatikai és Regionális Projektfejlesztő Kft. 1999 óta műszaki tanácsadással és projektfejlesztéssel foglalkozik, és az utóbbi években széles körű tapasztalatokra tett szert az uniós források felhasználásának terén is. A cég feladata a projekt menedzselése, kapcsolattartás Európai Unióval, valamint a workshopok és szemináriumok tartása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.