Üzleti tippek

Elveszhet az uniós támogatás egy része

Elveszhet az uniós támogatások egy része, ha a gazdák nem jelentik be az országban összesen legalább 4,35 millió hektárnyi termőföld használatát. Várhatóan ekkora területre jár ugyanis az idei évre megállapított 305 millió eurós támogatás. Ha kevesebb földet vesznek nyilvántartásba, arányosan csökken a hektáronkénti hetveneurós összeg. Egy tegnapi tanácskozás tanúsága szerint csúszik a jogalkotás és az ügyintézés is. Április közepétől már igényelni kellene a támogatásokat.

Óriási a késedelem, a termelők türelmetlenek – vélekedett több felszólaló is a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban tegnap megtartott tanácskozáson. Kiderült: a hazai csaknem hatmillió hektárnyi termőföldből eddig mintegy 3,7 millió hektárt vettek nyilvántartásba, és 262 ezer gazdálkodó adatait regisztrálták.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tájékoztatása szerint további húszezer gazdálkodót és legalább hatszázezer hektárt kell bejegyezni a nyilvántartásba. Hivatalos megítélés szerint ugyanis 4,35 millió hektár földterület tekinthető az EU mércéjével “jó kultúrállapotban” lévőnek.

Szőke Miklós, a hivatal vezetője lapunknak azt mondta: a pontatlan, hiányos adatközlés a fő oka, hogy nem teljes a gazdaregisztráció. Azt javasolja, hogy azok a földhasználók, akiknek még nincs meg a tízjegyű azonosítójuk, feltétlenül derítsék ki ennek okát. A tájékozódás azonban nem könnyű. Az adatrögzítést ugyanis a hivatalhoz beküldött kérelmek, űrlapok alapján egy megbízott cég végzi, ahol viszont nem lehet érdeklődni. Baranya megyében például 23 nagyvállalkozás vár hosszabb ideje a válaszra: miért nem rögzítették még az adataikat.

Múlt év decemberében, amikor is elkezdődött a jelentkezés, napi két-három zsák levél érkezett az MVH-hoz. Kérdés azonban, nem okoz-e káoszt a tumultus.

Nyilvántartásba veszik természetesen azokat is, akinek a papírja később fut be, de félő, hogy ők idén már nem kapnak támogatást. A napokban elkezdik a területek azonosításhoz szükséges térképek kiküldését is a már bejegyzett gazdáknak.

A hivatal zökkenőmentes működéséhez, s beruházásaihoz idén még mintegy kétmilliárd forintra lenne szükség, ám bizonytalan, hogy ezt megkapják-e. Benedek Fülöp, a szaktárca közigazgatási államtitkára lapunknak azt mondta: pótigényt terjesztettek a kormány elé, s remélik, hogy a pénzt megkapják. Annál is inkább, mert a következő hónapokban újabb fontos tennivalói lesznek az MVH-nak, hiszen április 20-ától május 20-áig fogadnia kell a támogatási kérelmeket.
Az úgynevezett terület alapú uniós támogatás hektáronkénti összege előreláthatólag 16-17 ezer forint lesz – a pontos számot a szaktárca április elején megjelenő rendelete tünteti majd fel, aszerint, hogy végül öt- vagy csak 4,35 millió hektár lesz az alapul vehető terület. Erről még egyeztetnek az unió bizottságával. Az EU föld alapú támogatása minden gazdálkodónak jár, aki megfelelő állapotban tartja földjét. Termelnie ehhez nem kell.

A terület alapú támogatás másik részét hazai keretből fizetik. Ám csak azoknak, akik az unió által támogatandónak tartott növényeket – például búzát, kukoricát, napraforgót – termesztenek. A támogatás kifizetése utólagos – decembertől történik meg. A sertés és a baromfi tenyésztéséhez nem adnak segítséget, a juh- és a szarvasmarhatartás viszont támogatható. A feltételeket az április elején megjelenő miniszteri rendelet közli majd.

A rét- és a legelőhasználóknak nem kell állatállományt bejelenteniük ahhoz, hogy földjük után támogatásban részesüljenek. A tegnapi tanácskozáson elhangzott: az agrármegállapodásban rögzített hektáronkénti nyolcezer forintot és a tejtermelőknek ígért támogatást a későbbi összegek előlegeként folyósítják majd.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik