Üzleti tippek

A csatlakozás miatt változik a vállalkozások besorolása

Problémásnak tartotta az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldala, hogy a kis- és középvállalkozásokról szóló törvény tervezete szerint 956 eddigi nagyvállalat is a kis- és közepes vállalkozások közé kerül majd a besorolás szerint. Ezzel szerintük csökken a kisebb cégek által igénybe vehető támogatás.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a munkáltatók és a munkavállalók is kifogásolták, hogy az uniós csatlakozás miatt bevezetendő besorolás alapján majdnem ezer, jelenleg nagyvállalati kategóriába tartozó cég kerülne át a kis- és középvállalkozások közé.
A munkaadói érdekképviseletek szerint a támogatotti körbe bekerülő eddigi nagyvállalatok egy egész osztályt tudnak ráállítani a pályázatok kidolgozására, a kisebb cégek ezért is versenyhátrányba kerülhetnek a források elnyerésekor. A szakszervezetek szerint így azoknak jut majd kevesebb támogatás, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá, s ez foglalkoztatási gondokat is jelenthet. A kormányzati oldal ígéretet tett arra, hogy a pályáztatásoknál a jövőben is megtalálják a módot a kis- és közepes vállalkozások helyzetének javítására.

Változó értékhatárok

Az uniós vállalkozói besorolás értékhatárait két lépcsőben érné el a törvénytervezet. Jelenleg – 250 forint/euró árfolyamon számolva – 16 millió euró nettó árbevétel alatt minősül egy vállalkozás közepesnek, azaz már támogathatónak. Ez a határ május elsejétől 40 millió euróra emelkedne, 2005. január 1-jétől pedig 50 millió euróra. Ezek a határok követik az EU-ban alkalmazott jelenlegi, illetve jövőre tervezett besorolást. A kisvállalkozásoknál ezek a számok: a jelenlegi 2,8 millió euró helyett 7 millió, illetve 10 millió eurót jelentenének.
A mikrovállalkozásoknál most Magyarországon és az EU-ban sincs előírás a nettó árbevételre. Jövő év január elsejétől viszont a törvénytervezet szerint itt is alkalmazni kellene a 2 millió eurós értékhatárt.

A létszámhatárok nem változnak

A törvénytervezet a mérlegfőösszegekre és a létszámra is megjelöl határértékeket. A május elsejétől érvényes létszám szerinti besorolás nem változik jövő év január elsejétől sem, így közepes vállalkozásnak az minősül, amely 250-nél kevesebb, kisvállalkozásnak, amely 50-nél kevesebb, és mikrovállalkozásnak, amely 10-nél kevesebb dolgozót foglalkoztat.

Nagyokból közepesek, közepesekből kicsik lesznek

A kormányzati oldal által előterjesztett tervezet szerint, ha a közepes kategóriába átkerülő 956 nagyvállalat mindegyike igénybe veszi a kamattámogatást, az 6 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetésnek. Az adóalap-csökkentő beruházási kedvezménynél 4,6 milliárd forint adóbevétel-kiesést jelenthet mindez a költségvetésnek.
A kormányzat szerint nem valószínű, hogy minden vállalkozás igénybe veszi ezeket a kedvezményeket. Az előterjesztés szerint a közepes és a kisvállalkozások, valamint a mikrovállalkozások között is átrendeződést jelentenek majd az új értékhatárok. A közepesnek minősülő vállalkozások közül például 4 ezer kerül át a kis- és mikrovállalkozások közé.

Az ülésen a munkaadói oldal indítványozta, hogy a kis- és középvállalkozói célelőirányzat forrásainak elosztásánál vegyék figyelembe a speciális magyar viszonyokat, a cégek tényleges helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik