Üzleti tippek

Több mint 12 milliárd jut idén beruházás-ösztönzésre

Míg tavaly kevesebb, mint kilencmilliárd forintot osztottak szét a beruházás-ösztönzésre pályázó vállalatok között, idén már 12 milliárd forint fordítható ilyen célra – hangzott el a gazdasági tárca hétfői sajtótájékoztatóján. A pénz csaknem felét az Európai Unió biztosítja.

A tavaly először meghirdetett Smart Hungary beruházás-ösztönző programban 8,8 milliárd forintot osztottak szét tavaly, ezzel 319 vállalkozás beruházásait támogatták – mondta Csillag István gazdasági miniszter. A Smart Hungary segítségével 85 milliárd forintnyi befektetés valósult meg, a pályázók öt évre 1170 milliárd forintnyi többletexportot vállaltak, és mintegy hatezer új munkahelyet hoztak létre.

A pályázati keret csaknem felét az EU biztosítja

A múlt évben nyertes 319 pályázóból többsége a korszerű menedzsment-rendszerekre kapott támogatást, ám a legtöbb pénzt – a 8,8 milliárdból 7,7 milliárdot – annak a 98 pályázónak ítélték meg, akik a versenyképes beruházásokat támogató Smart-1 programban vettek részt – mondta Erdősi Péter, a GKM befektetési főigazgatója.

Ebben az évben 12,2 milliárd forintos keretre lehet majd pályázni – mondta Erdősi Péter. A pénzből 5,9 milliárd forintot az Európai Unió biztosít, míg 6,3 milliárd forintot a hazai költségvetésből különítenek el erre a célra.

A minisztérium 130-150 nyertesre számít

A pályázatokból 3,9 milliárd forintnyi értékben írnak ki úgynevezett “nemzeti meghirdetésű pályázatokat”, ebbe a kategóriába tartoznak a Smart Hungary pályázatok. Idén ebből az alapból innovációs és tudományos központok kialakítására, tevékenységi körük és szolgáltatásaik fejlesztésére, valamint környezetvédelmi szempontú technológiaváltásra lehet pénzt nyerni.

A gazdasági versenyképességi operatív programhoz (GVOP) kapcsolódó, uniós támogatással kiírt pályázatokon 8,3 milliárdot lehet majd elnyerni. A GVOP beruházás-ösztönzési pályázatain egyebek mellett technológia-korszerűsítésre, regionális vállalati központ létrehozására, beszállítói integrátorok számának növelésére és azok megerősítésére, ipari és innovációs infrastruktúra, valamint logisztikai szolgáltatások fejlesztésére lehet pénzt nyerni.

A gazdasági minisztérium előzetes becslései szerint a nemzeti meghirdetésű pályázatokon és az EU által is támogatott programokon összesen mintegy 130-150 nyertes pályázó lesz. A legtöbb nyertes pályamunkát a GKM várakozásai szerint a technológiai korszerűsítésre és a környezetvédelmi szempontú technológiaváltásra pályázók adják majd be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik