Üzleti tippek

Magyarország a legkevésbé olcsó tagjelölt

A The Economist gazdasági magazin szerint az uniós tagjelölt államok közül Magyarországon a legkevésbé alulértékelt a nemzeti valuta.

Az újság úgynevezett Big Mac-indexének kimutatása szerint Magyarországon a gyorséttermekben kapható Big Mac ára átlagosan 2,38 dollár volt az idén januárban. Mivel azonban az Egyesült Államokban ugyanez a szendvics 2,80 dollárba kerül, a vásárlóerő-paritásos összehasonlítás azt mutatja, hogy a forint még mindig alulértékelt a dollárral szemben, közel húsz százalékkal.

Az idén csatlakozó többi tagjelölt valutája viszont még inkább alulértékelt a dollárral szemben a Big Mac-index tanúsága szerint, vagyis ott dollárban kifejezve még kevesebbet kell fizetni egy ilyen szendvicsért. Magyarország a 13. helyre került a valuta dollárral szembeni árfolyamának és szendvicsvásárló-erejének összehasonlításán alapuló listán, Csehország a 18., Lengyelország pedig a 23. Ez azt jelenti, hogy a májusban csatlakozók között Magyarországon a legmagasabb a valuta
vásárlóereje a dollárhoz képest – bár még így is jóval (az említett közel húsz százalékkal) alacsonyabb, mint a viszonyítási alapnak tekintett Egyesült Államokban. Vagyis az amerikai turisták számára Magyarország a legkevésbé olcsó a tagjelöltek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik