Üzleti tippek

Bonyolultabb lett az adójóváírás

A munkáltató, a bér kifizetője a magánszemélynek kifizetendő bérjövedelem adóelőlegének a megállapításakor január 1-jétől az adójóváírást csak akkor veheti figyelembe, ha annak érvényesítését a magánszemély írásbeli nyilatkozatában kéri.

Az APEH közleménye szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása alapján, a nyilatkozat ellenére sem illeti meg az adójóváírás a magánszemélyt az adóelőleg megállapítása során akkor, ha az adóév elejétől számított összes jövedelme a munkáltatónál, a bér kifizetőjénél az adójóváírásra jogosító értékhatárt meghaladta.

A nyilatkozatot az adózó az APEH által a Magyar Közlönyben közzétett formában és tartalommal teheti meg, amely a Magyar Közlöny 2003. évi 149-es számában jelent meg. Elérhető lesz az Adó és Ellenőrzési Értesítő (AEÉ) január 20-a után megjelenő 2. számában is, továbbá 2004. január 8-tól az APEH internetes honlapjáról letölthető.

A módosított rendelkezések szerint az adójóváírás a bér 18 százaléka, de legfeljebb jogosultsági hónaponként 9.000 forint akkor, ha a magánszemély éves összes jövedelme az 1.350.000 forintot nem haladja meg.

Kiegészítő adójóváírás illeti meg a magánszemélyt akkor, ha az éves összes jövedelme a 720.000 forintot nem haladja meg.
Az adóelőlegnél a kiegészítő adójóváírás 540 forint akkor, ha a bér havi összege az 50.000 forintot meghaladja, de nem több havi 60.000 forintnál.

A magánszemély az adójóváírás érvényesítését kérő nyilatkozatában az “adójóváírás” szó aláhúzásával csak a legfeljebb 9.000 forintig terjedő adójóváírást kéri. Amennyiben emellett a kiegészítő adójóváírást is aláhúzza, akkor kéri annak az érvényesítését is.

Az adóhatóság tájékoztatója szerint abban az esetben, ha a magánszemély aláhúzással csak a kiegészítő adójóváírást jelöli meg, akkor a munkáltatónak, a bér kifizetőjének értelemszerűen a legfeljebb 9.000 forintig terjedő adójóváírást kell figyelembe vennie a bérjövedelem utáni adóelőlegnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik