Üzleti tippek

Álláskeresők az EU-ban

A pályakezdő munkanélküliség az EU-ban meghaladja többi korosztályét. Az Unió a helyzet javítására csak ajánlásokat tehet az egyes tagállamoknak.

Az Unió kötelező előírások helyett a tagállamok politikáinak összehangolásával, a legelőremutatóbb példák bemutatásával mozdítja elő annak a közös célnak a megvalósulását, hogy az iskolapadot hátrahagyó fiatalok közül minél többen találjanak értelmes munkát. A helyzet ezen a téren nem túl biztató, hiszen az ifjúsági munkanélküliség – a 15–24 éves korosztályban – 15 százalék feletti szintjével jóval magasabb, mint az átlagos munkanélküliség az EU-ban (utóbbi 9 százalék fölött van). Ez az adat nem tartalmazza a tanulókat. A jelenlegi tagállamok közül Spanyolországban a legkedvezőtlenebb a helyzet, ahol az aktív kereső 15–24 éves fiatalok közel 23 százaléka állás nélküli. A legjobban teljesítő Ausztriában ezzel szemben csak 7,5 százalékos a fiatal korosztály munkanélküliségi rátája.

Becsvágyó program

Állás a neten


Néhány hónapja indított el az Európai Bizottság egy internetes portált, amely az Unióban meghirdetett állásajánlatokról ad tájékoztatást a fiataloknak. Az EURES névre keresztelt álláskereső honlap az elérhető munkahelyeken túl számos hasznos információval szolgál arról, hogy az egyes országokban milyen jogokkal rendelkeznek a munkavállalók, milyen papírokat kell beszerezni a munkavállaláshoz, és milyen lakáshelyzettel (árakkal) kell számolni.

Az Európai Unió 2000-ben Lisszabonban becsvágyó gazdaságmodernizációs programot hirdetett meg, amely többek között a foglalkoztatás növelését irányozza elő egy tízéves intervallumban lényegében minden korcsoportban. A tagállamok később az Európai Bizottság javaslatára számszerűsített célokat fogadtak el, amelyek az oktatás színvonalának és a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítását, a könnyebb elhelyezkedést hivatottak elősegíteni.

A tagországok megfogadták, hogy 2010-ig a 2000-es szint felére csökkentik azoknak a tanulóknak a számát, akik idő előtt abbahagyják az iskolát. Az EU tagjainak azt is biztosítaniuk kell, hogy a 25–64 éves korúak legalább 80 százaléka középfokú iskolai végzettséggel rendelkezzen. Ugyancsak a 25–64 éves korosztályra vonatkozó vállalás, hogy 2010-re legalább 15 százalékuknak részt kell venni az „élethosszig tartó” tanulásban.

Az egyes országok szabályozása eltérő, Nagy-Britannia és Írország a legliberálisabbak, míg a legnehezebb az ausztriai és németországi álláspiacra bejutni. A külföldi elhelyezkedés alapvető feltétele a nyelvtudás, ám az angol nyelv ismerete nem elég, a helyi nyelvet is beszélni kell. „Kisebb cégeknél könnyebb lehetőséget találni, mint a nagyoknál” – véli Juhos Andrea, a DBM Magyarország karriertanácsadó cég ügyvezetője. Előnyben részesül az a jelölt, aki hajlandóságot mutat legalább 2-3 évig a vállalatnál maradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik