Üzleti tippek

Tizedével eshet a nyerstej ára

Az uniós csatlakozás után akár 10 százalékkal is eshet a tej felvásárlási ára – nyilatkozott Temesvári Kornél, a Friesland Hungária (FH) Rt. vezérigazgatója. Más cégvezetők szerint néhány környező országban a hazainál olcsóbb a tej.

Élesedő verseny várható a hazai tejpiacon az ország uniós csatlakozása után, Temesvári Kornél, a Friesland Hungária Rt. vezérigazgatója szerint. A környező országokban ugyanis alacsonyabbak a tejtermékek előállítási költségei, mint Magyarországon. Így nem kizárt, hogy majd importalapanyagból dolgoznak a hazai tejüzemekben. Az FH mindazonáltal alapvetően magyar alapanyagból kíván dolgozni.

A társaság vásárolja fel a hazai nyerstejkínálat 23-24 százalékát, s ezzel piacvezető. Az idén felvásárolt 360 millió liternyi tej alapján 60 milliárd forint árbevételt vár. Ám nem lesz nagyobb bevétele azáltal, hogy jövőre 3-5 százalékkal több tejet szerez be, mert hiába csökkennek – várakozásaik szerint – az átvételi árak, és így az alapanyagköltségeik is, mindezeknél jobban emelkedik több járulékos költség, például az energia ára. A túltermelés miatt a Veszprémtej Rt. vezérigazgatója szerint is valószínű, hogy jövőre alacsonyabbak lesznek a felvásárlási árak. Tímár Imre hangsúlyozza, tarthatatlan, hogy exporttal kell az évi 400-450 millió liter fölösleget levezetni. Az ágazat cégeitől sem várható el, hogy évről évre milliárdokat áldozzanak a piacra, ráadásul az utóbbi időben az államtól sem kapja meg a segítséget a tejipar.

Tímár Imre szerint csak az áruhiányos uniós országokban mozog a tej ára a magyarországihoz hasonló szinten, például Olasz- és Görögországban. Ám ahol többlet van, olcsóbb a tej. Még várat magára a jövőre alkalmazandó tejkereskedelmi rendszer kidolgozása, melynek az lenne a fő célja, hogy megvédje a hazai piacot az olcsó lengyel, szlovák és más importtól. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy többek között Szlovákiából literenként várhatóan 60-62 forintért lehet nyerstejet venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik