Üzleti tippek

Négy új környezetvédelmi adó terheli majd a vállalkozásokat

Jövő évtől két környezetterhelési adót: levegő- és a vízterhelési járulékot, valamint a fokozottan környezetszennyező áruk esetén termékdíjat vezet be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A járulékok összesen mintegy 25 milliárdos bevételt jelenthetnek a költségvetésnek.

A környezeti károk megelőzésének és elhárításának finanszírozására környezetterhelési díjakat vezet be jövő év elejétől a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A járulék fizetésekor – a prevenció elsődlegessége miatt – nemcsak a határértéket meghaladó szennyezések esetén, hanem minden egységnyi, a környezetbe kerülő szennyező anyag után fizetendő.

2004-től levegő- és vízterhelési díjra számíthatnak a nehézipar, az energiaszektor szolgáltatói, a csatornavállalatok, valamint a papír- és az élelmiszeripari gyárak. Levegőterhelési díjat fizet az a természetes és jogi személy, aki kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid szilárd légszennyező anyagokat bocsát ki és a légszennyező pontforrása bejelentés-kötelezett.

Vízterhelési díjat az a vízjogi engedély köteles természetes és jogi személy fizet, aki vízterhelő anyagot felszíni vízbe enged. A díj mértékét a kibocsátott anyag éves mennyisége, az egységdíj és a veszélyesség, az érzékenység, a szennyvíziszap elhelyezése stb. szempontokat figyelembe vevő vízvédelmi szorzó határozza meg.

A fentiek mellett 2005 január elsejétől talajterhelési díjra számíthatnak azok, akiknek megvan a lehetőségük arra, hogy a csatornahálózatra kapcsolódjanak, ezt mégsem teszik. Ez a tétel az önkormányzatok költségvetésében szerepel majd bevételként, és a csatornaépítések finanszírozására használhatják fel.

Fokozatos bevezetés

2004 január 1-jétől a teljes díjtétel 40 százalékát kell csak megfizetni, a következő években az arány fokozatosan növekszik 60, 80, és 90 százalékra, majd 2008-ban éri el a 100 százalékot. Az ökológiai ösztönzők is belépnek a rendszerbe: jelentős kedvezményben részesülhetnek azok a szolgáltatók, akik a szennyvíz tisztítása érdekében fejlesztenek.

A jövő évi költségvetés az energiaadóból és a környezetterhelési díjból összesen 25 milliárd forintos bevétellel számol – jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca pénteki tájékoztatóján.

Jövő májustól kerülnek többe a környezetszennyező termékek

A termékdíj kiterjesztése

Az uniós csatlakozás után – főként a Magyarországra behozott termékdíj-köteles áruk esetében – új irányelvek lesznek érvényesek, így szélesedhet a díjköteles termékek köre. A kiterjesztéssel kapcsolatban két termékcsoport került előtérbe: az elektronikai termékek (2002/96/EK irányelvnek megfelelően) és a gépjárművek (2000/53/EK irányelvnek megfelelően a személygépkocsik és a 3,5 tonnánál kisebb összsúlyú tehergépjárművek).

A termékdíjak kivetését az indokolja, hogy a termékdíjköteles termék életciklusának valamely szakaszában (gyártás, felhasználás, hulladékká válás) más termékcsoporthoz képest jelentősebb környezetszennyezést, környezetterhelést okoz – áll a minisztérium tájékoztatójában.
A termékdíj célja, hogy más, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb termékek vásárlására ösztönözzön. Ez az egyetlen ökoadó jellegű járulék, amely teljes egészében a Környezetvédelmi Alapba folyik be, és amely a környezetszennyezés következményeinek felszámolására fordítható.

Jelenleg termékdíjat kell fizetni a gumiabroncs, hűtőberendezés és hűtőközeg, csomagolás, akkumulátor, hígító és oldószer, reklámhordozó papír, üzemanyag és egyéb kőolajtermék után. A termékdíj életbe lépésének kezdete várhatóan az uniós csatlakozás dátumával – 2004. május 1. – esik egybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik