Üzleti tippek

Brüsszel újradefiniálja a kis- és középvállalatokat

admin
admin

2003. 05. 09. 00:00

Brüsszel újradefiniálja a mikro-, kis- és középvállalatokat – írja a Napi Gazdaság. Az EU-támogatások igénybevétele szempontjából fontos meghatározás módosítását az azóta növekvő termelékenység és az infláció indokolja, lényegében a forgalom – vagy választhatóan a mérlegfőösszeg – felső határát emelik meg.

A kis- és középvállalkozások (kkv) új definíciója a visszaélések kiszűrése érdekében új korlátozásokat is bevezet. A dolgozók létszámába a jövőben a kkv leányvállalatainál dolgozó alkalmazottak, valamint a társaságnál dolgozó tulajdonosok is beleszámítanak. Bizonyos pályázatoknál a tulajdonosnak nyilatkoznia kell, hogy hány vállalatban van tulajdonrésze, és azok kis- és középvállalkozások-e. A pályázatok elnyerésénél kizáró ok lehet, ha a tulajdonosnak több más cégben, esetleg nagyvállalatban is üzletrésze van. Eddig csupán azt vizsgálták, hogy a 25 százaléknál nagyobb üzletrésszel bíró tulajdonosok között van-e nagyvállalat, szervezet vagy kormány, egyáltalában: nem magánszemély vagy kkv.

A definíció fontos a különböző, akár nemzeti, akár EU-forrásból érkező támogatások, programok igénybevétele szempontjából, sőt bizonyos esetekben a cégalapításra vonatkozó előírások, adminisztrációs terhek szempontjából is.

Magyarországnak nem kötelessége teljesen átvenni az ajánlást, mint ahogy a korábbi ajánlás esetében is alacsonyabb bevételi, illetve összeghatárokat állapított meg a kis- és középvállalkozásokról szóló 1999. évi törvény, amelyet a brüsszeli döntés hatásra valószínűleg megváltoztatnak. Az, hogy Magyarországon hol lesz az a határ, amely alatt mikro-, közép-, illetve kisvállalkozásnak minősülnek a cégek, az érdekvédelmi szervezetekkel folytatott hosszas viták során fog eldőlni.

A kkv-k képviselői várhatóan azért fognak harcolni, hogy a kisvállalkozásoknak szánt szűkös forrásokból a nagyobb cégek ne részesüljenek, tehát ne legyen túl magasan az a határ, amely alatt kkv-nak minősül egy társaság. A jövőben induló új Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatok és az unió kkv-fejlesztő programjai várhatóan 2005-től már a valamivel nagyobb vállalkozások számára is elérhetőek lesznek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.