Üzleti tippek

Veszélyesebb lesz a cégeket fantomizálni

Jövő év elejétől kockázatosabb lesz egy cég fantomizálása. Ha a bíróság mégis megtalálja az ötven százaléknál nagyobb tulajdonost, akkor a korlátolt felelőssége korlátlanná válik, és fizethet a cég adósainak. Már ha van miből. A cég és a képviselői felkutatásába bárki bekapcsolódhat, és az eredményt jelentheti a cégbíróságnak.

Nagyon civilizált viszonyokat feltételezett hazánkban a jogalkotó, amikor úgy módosította a cégnyilvántartási törvényt, ahogy az most a parlament elé kerül. Egy normálisnak tekinthető országban, ha egy cég gyengélkedik, akkor a tulajdonosai – a hitelezők jóváhagyásával és együttműködésével – reorganizálják azt. Nálunk viszont évek óta szinte nem is mérhető a reorganizációt szolgáló csődeljárások száma.

Ennek az az oka, hogy a tulajdonosok másik érdekeltségükbe mentik át a vagyont, így nincs mit reorganizálni. Ezt komoly jogtudósok évek óta hangoztatják, megtoldva azzal, hogy öntanulás révén minden erre érzékeny cégtulajdonos tisztában van már a kiskapus trükkökkel. A kiürült cégek megszüntetésére egy törvényes technika marad, a felszámolás. Ezek után nem meglepő, hogy a hitelezők követeléseik 2-5 százalékához jutnak hozzá ezekben az eljárásokban. És marad még egy eszköz, amely a tulajdonos oldalán törvénytelen, de a cégbíróságnak joga van hozzá. Ez pedig a cég fantomizálása, illetve az ilyen cégek cégjegyzékből való törlése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik