Üzleti tippek

Veszélyesebb lesz a cégeket fantomizálni

Jövő év elejétől kockázatosabb lesz egy cég fantomizálása. Ha a bíróság mégis megtalálja az ötven százaléknál nagyobb tulajdonost, akkor a korlátolt felelőssége korlátlanná válik, és fizethet a cég adósainak. Már ha van miből. A cég és a képviselői felkutatásába bárki bekapcsolódhat, és az eredményt jelentheti a cégbíróságnak.

Nagyon civilizált viszonyokat feltételezett hazánkban a jogalkotó, amikor úgy módosította a cégnyilvántartási törvényt, ahogy az most a parlament elé kerül. Egy normálisnak tekinthető országban, ha egy cég gyengélkedik, akkor a tulajdonosai – a hitelezők jóváhagyásával és együttműködésével – reorganizálják azt. Nálunk viszont évek óta szinte nem is mérhető a reorganizációt szolgáló csődeljárások száma.

Ennek az az oka, hogy a tulajdonosok másik érdekeltségükbe mentik át a vagyont, így nincs mit reorganizálni. Ezt komoly jogtudósok évek óta hangoztatják, megtoldva azzal, hogy öntanulás révén minden erre érzékeny cégtulajdonos tisztában van már a kiskapus trükkökkel. A kiürült cégek megszüntetésére egy törvényes technika marad, a felszámolás. Ezek után nem meglepő, hogy a hitelezők követeléseik 2-5 százalékához jutnak hozzá ezekben az eljárásokban. És marad még egy eszköz, amely a tulajdonos oldalán törvénytelen, de a cégbíróságnak joga van hozzá. Ez pedig a cég fantomizálása, illetve az ilyen cégek cégjegyzékből való törlése.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.